Det sägs att det finns en stark operettradition i Jönköping. Den vill stadens fria, professionella operakompani, Minopera, värna. Som nu, när Läderlappen av Johann Strauss den yngre sätts upp på Jönköpings Teater. Premiär lördagen den 27 augusti samt föreställningar den 28 och 31 augusti.

Johann Strauss d y, 1825–1899.

Läderlappen är en operett i tre akter med libretto av Karl Haffner och Richard Genée. Den hade premiär den 5 april 1874 på Theater an der Wien i Wien.

Det gick undan med komponerandet. Musiken skrevs till största delen på mindre än två månader. Strauss komponerade främst melodierna, medan stora delar av instrumentationen skrevs av Genée. Csardas och Ouvertyren är de enda stycken som är helt skrivna av Strauss.

Operettfestival

Föreställningen med Läderlappen är den första i en satsning som är tänkt att bli en årligen återkommande operettfestival i Jönköping – Vätteroperetten. (2023 vill man satsa på Johann Strauss’ Wiener Blut).

Årets föreställningar med Vätteroperettens orkester dirigeras av Christian Pollack från Wien. Åsa Elmgren är regissör (hon är operasångerska som under många år varit anställd vid Wiener Staatsoper).

Sångarlaget består av Wolfgang Veith (Eisenstein), Annika Liljenroth och AnnaKarin Ranelf (Rosalinde), Pär Nilsén (Dr Falke), Julia Ojansivu (Adele), Anders Nilsson (Alfred), Ove Gotting (Frank), Åsa Elmgren (Prins Orlofsky), Björn Elmgren (Frosch), Joakim Bäckmark (Blind och Ivan), Anna Åkesson (Ida.)

Dessutom medverkar Jönköpings Kammarkör med sin körledare Annica Sjöstrand.


Bilden: Anders Nilsson (Alfred), Annika Liljenroth (Rosalinde). Foto: Evelina Andersson


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.