Cellisten Amalie Stalheim är tillbaka i Sverige efter en månads repetitioner och konserter i Norge. Det var hon som fick riktig fart på karriären efter att ha vunnit Solistpriset 2018. Dessförinnan hade hon vunnit Ljunggrenska tävlingen (2015).

– Jag tycker det är spännande att beställa verk och upptäcka redan skrivna verk av de fantastiska tonsättare som lever idag. Jag är också självklart inspirerad av Rostropovich som beställde flera tiotals verk, som nu har blivit standardrepertoar för cello, berättar Amalie för iMusiken.

Ansvar för att bygga cellorepertoaren

– Jag känner ett visst ansvar som musiker och solist idag, för att fortsätta bygga cellorepertoaren, och jag tycker det är så kul att få ta del av den levande dialogen och processen mellan musiker, tonsättare, dirigent och orkester, förklarar Amalie. 

Under månaden i Norge gjorde hon nordisk premiär av en cellokonsert (från 2020) av Anders Hillborg tillsammans med Stavanger Symfoniorkester och dirigenten James Gaffigan.

Anders Hillborg är hustonsättare hos Stavanger Symfoniorkester denna säsong och har förärats med två porträttkonserter efter varandra.

Konserten kan fortfarande ses på SSO:s Facebooksida
Hillborg börjar vid 20:15.

Specialbeställt

Dessutom har Amalie Stalheim gjort ett uruppförande av Knut Vaages konsert för cello och orkester tillsammans med Bergen Filharmoniske Orkester och dirigenten Eivind Gullberg Jensen; ett verk cellisten beställt av kompositören Vaage.

Utmärkta recensioner

Det blev fina recensioner från konserterna i både svenska och norska tidningar. Konserterna spelades inför en begränsad publik, 100 personer per konsert i Stavanger, 20 personer i Bergen. Norska radion, NRK, har dock gjort inspelningar av konserterna.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.