En hand på en axel. Det har blivit höstens symboliska uttryck bland musiker för vad som hänt (och fortfarande pågår) i konserthuset Spira i Jönköping.

Något märkligt hände på Smålands Musik & Teater/Spira i oktober. En musiker (Magnus)  blev på vaga grunder anklagad för misshandel av arbetsgivaren/verksamhetschefen och därefter raskt avstängd och avskedad från Jönköpings Sinfonietta och John Bauer Brass. Verksamheten i Spira har Region Jönköping (landstinget) som huvudman.

Det hände vid ett samverkansmöte på arbetsplatsen. Versionerna om vad som egentligen utspelade sig skiljer sig åt – på ett dramatiskt sätt.

Knuff in i  väggen eller vänskaplig hand på axeln?

Arbetsgivaren (verksamhetschefen Per-Ola Nilsson  och orkesterchefen Gabriella Bergman) hävdar att det var våld från musikern; verksamhetschefen blev knuffad så att han törnade in i en vägg.

Per-Ola Nilsson, verksamhetschef vid Smålands Musik och Teater

De 13 musiker som var på plats i samma rum menar att musikern i en förtrolig gest lade händerna på verksamhetschefens axlar och i lugn ton uppmanade denne att kommunicera med den lokala fackstyrelsen.

Detta gjorde musikern för att vädja till verksamhetschefen att samverka med det lokala facket om den undermåliga psykosociala arbetsmiljön på Smålands Musik & Teater (mycket dåliga resultat i de senaste årens medarbetarenkäter). En samverkan som verksamhetschefen hela tiden har vägrat.

Vidare till Arbetsdomstolen

Efter fruktlösa förhandlingar mellan Symf, Sveriges Yrkesmusikers förbund, och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, gick ärendet vidare till Arbetsdomstolen i december.

– Att den centrala förhandlingen avslutades i oenighet är ett nederlag för partsmodellen. Här fanns alla fakta om vad som faktiskt hände och vad som hände efter den så kallade händelsen. Händelsen föranledde ingen polisanmälan, inga spontana reaktioner från vare sig de inblandade eller de som såg vad som skedde. Ändå vägrar Svensk Scenkonst och Regionen (Region Jönköping) att ta ansvar för en objektiv och verklighetsförankrad hantering. Det är djupt oroande, säger Anders Filén, förhandlingsansvarig på Symf.

Verksamhetchefen går snabbt ut med sitt svar i ett mejl till musikerna i Jönköpings sinfonietta, ett märkligt sådant, kan tyckas eftersom någon dom i Arbetsdomstolen ännu inte har kommit: 
– Beskedet som HR-direktör Joakim Silva då ville att jag nu förmedlar till er är att oavsett utslag, om ärendet går till Arbetsdomstolen, är (musikern) avskedad och kommer inte återgå till arbetet.

I början av december går skyddsombudet in och stoppar hälsofarligt arbete på Spira …

Massiv musikeruppbackning

Under hashtaggen #backamagnus har den avskedade musikern i Jönköping fått sympatier i en sällan skådad omfattning. Inte bara från svenska musiker utan även från den europeiska sektionen av FIM, The International Federation of Musicians. 

Många ställer upp för Magnus, t ex Filharmonikernas brass, Sveriges Radios SymfoniOrkesters bleckblås, Göteborgs Symfonikers, GöteborgsOperans bleckblås och slagverk, Malmö Symfoniorkesters brass och slagverk, Malmö Operas bleckblåsare, SONs brass (Norrköpings symfoniorkester), Kungliga Operans AIDA-trumpetare, Norrlandsoperans Brass, Musikerna i Helsingborgs Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern, Uppsala Kammarorkester, Dalasinfoniettan, Gävle Symfoniorkester, Wermland Operas bleckblås, Östgötamusiken, Bohus Big Band, Uppsala Blåsarsymfoniker, Gotlandsmusikens Brass, Marinens Musikkår, DR Symfoniorkester, Köpenhamn, Musiker från Det Kongelige Kapel, Köpenhamn, Oslo Filharmoniker, Livgardets Dragoner, KMH brass-studenter, studenterna på Musikhögskolan i Malmö,  Jönköpings Storband, Houston Grand Opera, Pitești Philharmonic, Romania, Malmö Brandkårs Orkester, Norrahammars Musikkår och Drill, Forsvarets Stabsmusikkorps, Norge.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.