Kultur och hälsa är ett vitt begrepp. Musik och hälsa är något snävare, men likafullt ett viktigt och väl beforskat område.
När nu Kulturrådet sänder en rapport om kultur och hälsa till regeringen (den som fortfarande finns kvar) blir vi givetvis nyfikna på hur musikens ställning står sig inom hälso- och sjukvårdssektorn.
Inom verksamhetsområdet inryms olika typer av insatser där konstnärliga uttryck, konst och kultur används inom hälso- och sjukvårdsområdet, vård- och omsorgsområdet eller folkhälsoområdet. Det kan vara utifrån ett behandlande och rehabiliterande syfte, eller i ett förebyggande och hälsofrämjande syfte. Andra begrepp som kultur i vården, kultur för äldre, kultur på recept förekommer parallellt, konstaterar Kulturrådet.
Vart tog musiken vägen?
Vi får bläddra ordentligt i Kulturrådets 114-sidiga rapport och ser att det i så gott som samtliga landsting/regioner finns mängder av insatser för kultur och hälsa (läs: gott om clowner och dans).
Musikens användande i hälsoarbetet är inte lika lätt att hitta. Utom i några få fall verkar musiken och musikens utövare ha en ganska svag position. Men dessa exempel kan vi hitta:
Blekinge
– musik- och teaterarrangemang för äldre
Dalarna
– oklart vad
Gotland
– inget alls
Gävleborg
– projektet Dansa, lyssna, läsa – Knacka på! ska leda till språkutveckling för små barn samt på ett lätt sätt inspirera pedagoger och andra att använda musik och dans i sitt möte med små barn
Halland
– oklart vad
Jämtland/Härjedalen
– Estrad Norr, men oklart vad
Jönköping
– kulturprogram för länets sjukhus av Smålands Musik och Teater
– rehabilitering i grupp tillsammans med professionella kulturaktörer (ex vis körsång); konsertbesök
Norrbotten
– oklart vad
Skåne
– Musik i Syd erbjuder ett musikutbud i palliativ vård
Stockholm
– finansiering av Länsmusiken i Stockholm samt Stockholms Konserthus
Södermanland
– länsmusikverksamheten anordnar cirka 150 musikprogram till kommunernas äldreomsorg
Uppsala
– mycket av aktiviteterna sker i samarbete med studieförbund. Det kan vara konserter, körer; i övrigt oklart vad
Värmland
– Wermland Opera får bidrag för att hitta nya arbetssätt och metoder, främst till målgrupperna funktionsnedsatta, personer på rehabilitering av kronisk sjukdom, psykisk ohälsa samt mot äldre. Även hälsobefrämjande kulturaktiviteter för friska. Exempel: interaktiv allsång för patienter med afasi, friskvård och rörelse till liveorkester.
– delfinansierar forskning inom musikterapi och ligger i framkant när det gäller forskning på musikterapeutisk behandling inom nyföddhetsvård
Västerbotten
– oklart vad
Västernorrland
– oklart vad
Västmanland
– verksamhet för äldre i regionen, till exempel rockkörer och kammarmusik på äldreboenden arrangerat av de regionala musikinstitutionerna
Västra Götaland
– oklart vad
Örebro
– oklart vad
Östergötland
– musikterapi finns i viss omfattning inom sjukvården
Rapporten Nationell översyn av kultur och hälsa finns här ›
Foto, överst: Lena Hedlund