Jo, dom finns. Utmärkelsen har så gott som årligen delats ut sedan 1998. Senast var det Jönköping som 2016 utsågs till Årets jazzkommun. 2018 är det Vallentuna kommun nordost om Stockholm som prisas.

Det är Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat utse Vallentuna kommun till Årets Jazzkommun 2018. Utdelningen kommer att ske den 18 maj på Jazzfesten, årets stora möteshelg för svenskt jazzliv, som i år äger rum i Halmstad.

Vallentuna kommun såg en jazzklubb som plötsligt stod i en svår situation när de blev av med sin lokal. Glöden fanns redan där och kommunen fyllde på med bränsle som inte bara räddade verksamheten utan tog den till nästa nivå. Vallentuna är en värdig mottagare av årets jazzkommun, vi hoppas att andra kommuner kan inspireras och ta efter, enligt Svensk Jazz ordförande Magnus Thuvesson.

 

Charlotta Burlin, Kultursamordnare i Vallentuna kommun. kommenterar:
– Vi är väldigt glada över att ha blivit utsedda till Årets Jazzkommun! Vi är stolta över det utbud och den bredd som vi kan erbjuda i kommunen tillsammans med föreningsliv, kulturskola och enskilda musikutövare där det finns plats för både amatörer och proffs.

– Det är extra roligt att se att jazzklubben växer i antalet medlemmar och i antal publik på programmen och att vi kunnat ta in unga, mer okända jazzgrupper på våra scener. Vi ser detta pris som en uppmuntran till att fortsätta med och att utveckla det arbete som vi gör idag.


Svensk Jazz hedersutmärkelse Årets Jazzkommun delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt. Utmärkelsen handlar inte enbart om att pristagaren ska ha insett värdet i jazzen med generösa bidrag som följd, utan främst om kvaliteten på verksamheten och gjorda insatser för jazzen. Priset ska ses som en stimulans till kommun, kulturskola/musikskola och region att fördjupa samarbetet och nå fler och större lyssnargrupper.

Tidigare jazzkommuner

1998: Örebro
1999: Eskilstuna
2001: Piteå
2002: Malmö
2003: Helsingborg
2004: Aneby
2006: Örnsköldsvik
2007: Halmstad
2008: Landstinget Sörmland
2009: Karlstad och föreningen Carlstad Jazz
2010: Karlskrona och föreningen Jazz i Karlskrona
2012: Vänersborg
2013: Bollnäs
2014: Hässleholm
2015: Växjö
2016: Jönköping
2017: –––

Bilden: Stockholms Läns Blåsarsymfoniker på besök hos JANO, Jazzklubb Nordost. På scenen även sångarna Karl Dyall, Joachim Bergström och Rennie Mirro.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.