HemFestivalerSvensk Musikvår strömmar över huvudstaden

Svensk Musikvår strömmar över huvudstaden

33 konserter i Stockholm under nio dagar, 15–23 mars – och nästan alla konserter har fri entré! Festivalen Svensk Musikvår är sann musikpropaganda, med mycken spelglädje, mängder av musiker och sångare involverade och med en bred generalmönstring av den nutida (mest svenska) musiken.

Svensk Musikvår fördelar sina  konserter på tolv olika scener:
Berwaldhallen, Sveriges Radio, Teater Lederman, S:t Jacobs kyrka, Storkyrkan, Kungl Operan, Musikaliska, Konserthuset, Kungl Musikhögskolan, Folkoperan, Scenkonstmuseet och Fylkingen.

155 verk – 30 uruppföranden

Totalt framförs 155 verk, där 94 är komponerade av manliga tonsättare, 68 verk av kvinnliga tonsättare – med andra ord drygt 72 procents representation med kvinnliga tonsättare; en tydlig spegling av förhållandena i den samtida konstmusikbranschen.

Och när händer det att det på nio dagar presenteras 30 uruppföranden?! Det blir drygt 3 nya verk per festivaldag … 14 av uruppförandena är pinfärska verk, skrivna 2018. Dessutom ett par verk som får Sverigepremiär.

 

Svensk Musikvår – Festivalen för Svensk Konstmusik arrangeras i år för tredje året i rad och har redan etablerat sig som en unik manifestation för vår tids musik.

Jörgen Pettersson är även i år festivalledare. Huvudman och initiativtagare är Studio 53/Stockholms Saxofonkvartett med musikerna Linn Persson, Matias Karlsen Björnstad, Leif Karlborg, Per Hedlund och Jörgen Pettersson.

Huvudfinansiär för denna musikfest är statliga Musikverket, som bidrar med 890,000 kr.

Hela festivalprogrammet

Allt om Svensk Musikvår här ›

 

 

%d