Kulturrådet får tio miljoner kronor av regeringen för att inrätta ett nationellt kulturskolecentrum inom myndigheten. Uppdraget handlar om att samordna och stödja den kommunala kulturskolan. Att fördela bidrag, ansvara för statistik, följa och sprida forskning samt identifiera utvecklingsbehov ingår i uppdraget.

Syftet är att göra den kommunala kulturskolan mer tillgänglig och jämlik. Kulturskolecentret kommer att arbeta med utvecklingsfrågor för musik- och kulturskolan. Centret ska samverka kring frågor som kunskapsutveckling och uppföljning samt statistik och forskning.

– Det är oerhört glädjande att få det viktiga demokratiska uppdraget att utveckla kulturskolorna. Det är en fantastisk verksamhet där många av våra främsta artister och musiker har sin bakgrund – och många framtida förmågor kommer att växa fram, menar Staffan Forssell, Kulturrådets generaldirektör.

 

100 milj kronor fördelas

Sedan 2016 fördelar Kulturrådet årligen cirka hundra miljoner kronor i utvecklingsbidrag till landets musik- och kulturskolor. De kommunala musik- och kulturskolorna har haft och har fortfarande stor betydelse för barns och ungas kulturutövande.

Många barn och unga får i kulturskolan möjlighet att utveckla sina intressen och talanger. Satsningen på ett nationellt centrum innebär att verksamheten kan utvecklas ytterligare när det gäller bredd, kvalitet och tillgänglighet, säger man på Kulturrådet.

Kulturskoleklivet

För att förbättra förutsättningarna att rekrytera lärare till kulturskolan genomför regeringen en permanent satsning på ett så kallat kulturskolekliv. Kulturskoleklivet motsvarar 25 miljoner kronor för 2018, och därefter 40 miljoner kronor årligen från 2019. Medlen förvaltas av utbildningssektorn.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.