I östra Finland finns staden Nyslott, underskönt belägen vid sjön Saimen. Under juli månad varje år (sedan 1967) arrangeras här den berömda Nyslotts operafestival på fästningen Olofsborg. Ett populärt tillhåll för oberahabituéer från hela Europa. Cirka 70,000 biljetter säljs under festivalmånaden.

Nu har dirigenten Ville Matvejeff utnämnts till ny konstnärlig ledare för operafestivalen. Hans första festival blir 2020 i ett förordnande på fyra år.

 

Ville Matvejeff är född 1986 och redan etablerad som dirigent, men även som pianist (bl a ackompanjatör åt Karita Mattila). Han har varit körsångare vid finska nationaloperan, liksom balett- och operarepetitör där. Han är chefdirigent i Jyväskylä och förste gästdirigent vid den kroatiska nationaloperan i Rijeka (fram till och med 2019).

– Det är ett drömjobb, om man tänker på karriärmöjligheterna för en operakonstnär i Finland. Nyslottfestivalen är en av de bästa i världen med en anrik historia, säger Matjeveff till HBL.


Nyslotts operafestival pågår under juli månad. De tre första veckorna spelas ett antal olika operor med bemanning från Finlands nationalopera med diverse gästartister. Den fjärde veckan inbjuds något utländskt operasällskap.

Kring festivalen genomförs även ett antal konserter, bland annat i skolor i staden.

 

Foto: Jussi Nukari

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.