Det blir en ny, platsbyggd orgel i Göteborgs konserthus. 2021 beräknas det bli invigningskonsert.

Det är den österrikiska orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau (grundad 1845) som har fått uppdraget. Uppskattad kostnad är cirka 35 miljoner kronor.

 

Konserthusets nuvarande orgel är från 1937 och byggdes av danska firman Marcussens Orgelbyggeri. Trots att det är ett imponerade exempel på orgelbyggarkonst från den tiden har den troligen aldrig fungerat tillfredsställande, då storlek och utformning inte är anpassade för rummet.

En förstudie har genomförts under ledning av orgelprofessor Hans Davidsson, konstnärlig ledare vid Göteborgs Internationella Orgelakademi (GIOA), på uppdrag av fastighetsägaren Higab i samarbete med Göteborgs Symfoniker. Som referensgrupp har man haft internationellt verksamma konserthusorganister och orgelsakkunniga som i dialog med projektledningen studerat förutsättningarna. Även antikvarisk expertis har anlitats.

Resultatet av förstudien blev ett förordande av byte till ny orgel anpassad till konserthus. Genom en nybyggnad kan ny teknik och kunskap användas i skapandet av ett instrument som optimalt fyller funktionen av konsertsalsorgel i Göteborgs konserthus.

 

Foto: Higab/Hans Wretling, montage iMusiken

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.