Det var som vanligt vid musiktävlingar av den här rangen: en febrig (men kontrollerad) nervositet. Final i 2018 års Polstjärnepris i Göteborgs konserthus och med Göteborgs Symfoniker och dirigenten Rumon Gamba på plats. Alla medverkande kunde glädja sig åt publikrekord för den här finaltävlingen.

Förra årets vinnare, Alva Holm, inledde med att framföra Fuga ur Solosonat g-moll av J S Bach.

Därefter var det dags för finalisterna att inta scenen med sina instrument: harpa, violin, oboe och klarinett. De fyra som tagit sig så här långt kommer från Danderyd, Vänersborg, Örebro och Lund.

 

Vinnare av 2018 års Polstjärnepris blev Johanna Ander Ljung (18) Danderyd, harpa. Hon framförde: Gabriel Pierné, Konsertstycke op 39 Gess-dur. Som extranummer framförde hon sedan Marcel Tournier, Danse ur Féerie

Juryns motivering till förstapriset:
”Med självklar musikalitet och elegans visar vinnaren sin överlägsna behärskning av instrumentets rika dynamik och klangpalett.”

Utöver motiveringen får hon 50,000 kr, en kurs på Musikakademi Vänersborg och möjlighet att representera Sverige i Eurovision Young Musicians › (en tävling som hållits vartannat år sedan 1982).

 

Andra pris gick till Angelo Lundström (14) Vänersborg, violin, som spelade Jean Sibelius’ Violinkonsert, sats 1

Tredje pris till Josef Wijk (17) Örebro, oboe, för framförandet av Wolfgang Amadeus MozartOboekonsert C-dur, sats 1 och 2

Fjärde pris fick Tekla Nilsson (15) Lund, klarinett. Hon framförde Carl Maria von Webers Concertino op 26.


Polstjärnepriset är en tävling för unga musiker – från 14 till 18 år – som instiftades 2007 och arrangeras av Vänersborgs kommun. Tävlingen är öppen för deltagare från Sverige.

Syftet med Polstjärnepriset är att lyfta fram den klassiska musiken och dess instrument, att ge unga musiker ett kontaktnät för framtiden, och att ge en bild av vad yrkeslivet som musiker innebär. En klassisk musiker spelar ofta i en orkester och tävlingsmoment är vanligt förekommande i form av auditions.

Varje år är det delfinal i Vänersborg. Av de åtta delfinalisterna är det sedan fyra som tar sig vidare till finalen, vilken från och med 2013 hålls på Göteborgs konserthus. Prissumman är på totalt 70,000 kr varav vinnaren får 50,000 kr.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.