Konserthuset i Stockholm startade 2016 ett samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet: en högre akademisk specialutbildning för unga, mycket begåvade musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm.

Utbildningen kallas RSPO Orchestra Academy; läs Royal Stockholm Philharmonic Orchestra Orkesterakademi. (Sveriges Orkesterförbund har också en Orkesterakademi, men den gäller webbaserade utbildningar inom musikområdet, som t ex ordförandekurs och kassörskurs).

Standardrepertoar

Nu är dags för 2017 års upplaga av RSPO att ge konsert. Händer vid en lunchkonsert fredagen den 3 mars i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus.

Vad som kanske förvånar en smula är att så unga och begåvade musiker väljer/eller tvingas spela en repertoar som verkar kopierad från ett standardprogram för en vanlig svensk konsertinstitution.

I konserten framförs Ferenc Farkas (1905-2000) Gamla ungerska danser för blåsarkvintett, Joseph Haydn (1732-1809) Stråkkvartett C-dur op 20:2 samt Jaques Ibert (1890-1962) Trois pièces brèves för blåsarkvintett …

När RSPO (med sex damer och två herrar) nu får chansen att visa upp sina begåvningar, varför inte hitta lite mer angelägen musik; något som berör samtiden?

I RSPO/Orkesterakademin är musikerna
Viktoria Stenborg Lindström, flöjt
Helen Clinton, oboe
Eneko Iriarte Velasco, klarinett
Laura Jiménez Velorio, fagott
Johan Wahlgren, valthorn
Frieda Mossop och Julia Biegniewska, violin
Leite Antonãnzas, cello.


Stämledare ur Kungliga Filharmonikerna är lärare och handledare under det ettåriga programmet. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs seminarier och även särskilda ”mock-auditions”, dvs låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester.

Ansökan till kurs våren 2018 öppnar den 1 juni 2017.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.