I en konsert med Malmö SymfoniOrkester den 17 oktober medverkade en rad gästsolister – varav en är helt artificiell. För första gången i världshistorien framträdde inför en publik en cello-robot, tillsammans med en symfoniorkester. Tonsättaren Jacob Mühlrad har komponerat ett nytt verk för roboten som fick sitt uruppförande i konserthallen Malmö Live.

– Teknik är ett sätt att komma bortom sig själv. Det säger tonsättaren Jacob Mühlrad.

Mühlrad har ett tydligt teknikintresse. När han kom i kontakt med en cellospelande robot, utvecklad av kompositören och robotskaparen Fredrik Gran, var det upptakten till ett experimentellt samarbete som kulminerade i konsertsalen i Malmö Live Konserthus. 

Robot-cello är spännande

– När jag såg celloroboten kändes det givet och väldigt roligt att få möjlighet att experimentera. Det som är intressant med just en cello-robot är att den är anatomiskt annorlunda uppbyggd. Det är ett spännande utforskande kring hur man egentligen kan spela på en cello utifrån andra förutsättningar än handens dimensioner, säger Jacob Mühlrad. 

Han menar att möjligheterna med ny teknik och en robotcello är oändliga. Han ser den som ett verktyg som vi kan lära oss av, ett utforskande av var gränserna går kring vad man kan göra med en cello – inte att den nya tekniken kan utmana eller ersätta en mänsklig cellist. 

Tre världspremiärer

I konserten MSO möter Jacob Mühlrad presenteras femton verk från Jacob Mühlrads produktion. Totalt blir det tre världspremiärer av helt nya verk och fem premiärer av verk som för första gången framförs i orkesterversion. Bland annat One Symphony – ett beställningsverk från Swedish House Mafia kring deras första hit. Verket skrevs 2022 men framförs nu för första gången i ett konsertsammanhang av en symfoniorkester. 

I konserten medverkade gästsolister som Joel Lyssarides, Magnus Holmander och Martin Vanberg samt Linn Liao som dirigent.

Hela programmet

Mühlrad, Utdrag ifrån Nigun (2014)
Mühlrad, Aurora (2022)
Mühlrad, SEMA (2024)
Mühlrad, Sea Report Chorus (2020)
Mühlrad, Utdrag från On the Verge of Eternity (2016)
Mühlrad, Viola’s Theme (2020)
Mühlrad, Utdrag ifrån Time (2018)
Mühlrad, REMS (short version) (2021)
Mühlrad & Neuwirth, Alarm of the Soul (2023)
Mühlrad, Veer (bot) (2024)
Mühlrad, Utdrag från Anim Zemirot (2012)
Mühlrad, Veer (2024)
Mühlrad, One Symphony (2022)
Mühlrad, The Lie (2020)
Mühlrad, Utdrag från REMS (2021)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.