Regeringen har presenterat sin budgetproposition för 2025. Kulturens andel av den totala budgeten är återigen rekordlåg: 9,3 miljarder kronor, en andel på 0,65 procent av rikets totala budget; den lägsta andelen av regeringens totala budget sedan 2004.

Parisa Liljestrand, kulturminister: – Vi stärker förutsättningarna för Sveriges kulturella och kreativa branscher för ett vitalt kulturliv och tillför satsningar på barns tillgång till professionell kultur.

Kulturbudgeten är fortsatt den högsta i nominella tal, det vill säga utan hänsyn till prisförändringar och inflation (om inte återstartsstödet till kulturen i samband med pandemin räknas in). Totalt rör det sig om en ökning om 232 miljoner kronor mot föregående år.

Vinnare i 2025 års kulturbudget är Skapande skola som får den största ökningen av anslaget: från 176 till 226 miljoner kronor (plus 50 milj kronor, eller plus 28 procent).

Kungliga Operan

Det blir en höjning av bidrag till Kungliga Operan för deltagande i projektering av renovering och för planering inför evakuering
och utflytt.

Kungliga Operan tilldelas även 7 miljoner kronor 2024, 10 milj kronor 2025, 21 milj kronor 2026 och 6 milj
kronor 2027.

Största nedskärningarna

De största nedskärningarna görs, liksom förra året, i utgiftsposten Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt Internationellt kulturutbyte och samarbete; det minskas med 3 procent, eller 14,5 miljoner kronor.

Det är bidrag till regional kulturverksamhet som utgör den största andelen inom kulturområdet av regeringens budget – 1,7 miljarder kronor – vilket motsvarar 0,17 procent av kulturbudgeten för 2025. På andra plats kommer anslagen till Centrala museer/Myndigheter, som får 1,6 miljarder. På tredje plats kommer bidrag till vissa scenkonstinstitutioner som får 1,1 miljarder och 0,08 procent av statsbudgeten.

Ingen sammanslagning av Kulturrådet och Konstnärsnämnden

Det blir ingen organisationsförändring avseende Statens kulturråd och Konstnärsnämnden, meddelar kulturminister Parisa Liljestrand. Detta efter att lyssnat in den massiva kritik från remissinstanserna som riktats mot förslaget.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.