iMusiken har uppmärksammats på att några verk saknades i den repertoargenomgång som gjordes, och som publicerades här ›

Uppdaterad näringsdeklaration, Stockholms konserthus säsongen 2022-2023.

Med uppdaterade uppgifter betyder det att en redan stark position har stärkts, med repertoar som täcker såväl det traditionella som den nya musiken.

Stockholms konserthus är den konsertgivare i Sverige som levererar absolut mest musik. Säsongen 2022-23 rör det som 4,400 minuter framförd musik; barn- och familjekonserter, julkonserter liksom merparten av ospecificerade skolkonserter oräknat.

Ännu ett svenskt uruppförande

Ett verk som iMusiken missade i sin första genomgång var ett uruppförande av nyskrivna musiken av tonsättaren Tebogo Monnakgotla. Ett beställningsverk av Kungl Filharmonikerna, Sinfonia Lahti och BBC Philharmonic Orchestra.

Det är en violinkonsert i tre satser och kommer att uruppföras den 13 april 2023 med violinisten Johan Dalene och med John Storgårds som dirigent. Globe skimmer surfing the Somali Jet är den spännande titeln.

Det andra svenska uruppförandet sker under Tonsättarweekend i mars 2023, ett nytt verk av Tobias Broström.

Norden-premiärer

Dessutom kan nämnas att Kungl Filharmonikerna under kommande säsongen har tre verk som är sambeställningar och som får sitt första framförande i Norden: Olga Neuwirth – Keyframes for a Hippogriff, Malin Bång – splinters of ebullient rebellion samt Lera Auerbach – cellokonserten Diary of a Madman.


Beräkningarna för Näringsdeklarationerna är gjorde utifrån publicerade säsonggsprogram. Statistiken omfattar samtliga specificerade konserter med resp orkester och deras orkestermusiker (t ex i kammarmusikprogram). Ospecificerade konserter, som barn-, skol- och familjeföreställningar, är inte medtagna. Inte heller andra orkestrars gästspel eller externa musikers solokonserter.


Foto: Yanan Li

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.