– Malmö SymfoniOrkester (MSO) är en av Sveriges ledande symfoniorkestrar med hög internationell nivå och en bred klassisk orkesterrepertoar men även en stark förankring i nutida repertoar med beställningsverk av vår tids ledande tonsättare.

Så beskriver de sig på webbplatsen. När iMusiken går igenom den innevarande säsongens program träder en annan bild fram.

Malmö SymfoniOrkester med sin programchef Andreas Hanson och ’konstnärlige rådgivare’, dirigenten Robert Trevino, har för säsongen 2022–2023 satt samman ett program som visserligen innehåller ”klassisk orkesterrepertoar”, men så mycket mer är det inte.

Här syns knappast spår av nutida repertoar, och än mindre av de kvinnliga kompositörernas musik och nästan inget av svensk musik.

Kontinentalt

Vi vet att Malmö ligger nära den europeiska kontinenten. Men att konserthuschef, konstnärlig rådgivare och programchef var så infekterade av de europeiska konserthusens mainstream-preferenser var en överraskning.

Repertoarstatistiken för den här säsongen tyngs mycket av den Tjajkovskij-festival som genomförs i mars 2023. Alla hans sex symfonier + Manfred-symfonin kommer att framföras under ledning av chefsdirigenten Robert Trevino. Den satsningen utgör 18 % av orkesterns totala speltid.

Kvinnliga tonsättare och samtida?

Det blir magert med uppmärksamheten och uppskattningen av de kvinnliga tonsättarnas musik, liksom samtida manliga tonsättare.

Endast 1,4 % av den framförda musiken är av kvinnor, 0,6 % är komponerad av samtida kvinnliga tonsättare. Det behöver knappast sägas, men de utvalda kvinnliga tonsättarnas verk är korta – 3–6 minuter vardera.

Drygt 4 % av den framförda musiken i konserthuset Malmö Live kan räknas till den samtida musiken (från de senaste 25 åren).

Det är samma bottensiffror som fick tonsättaren Karin Rehnqvist att reagera för tretton år sedan och starta KVAST, Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare. Därefter påbörjades ett intensivt påverkans- och upplysningsarbete för alla de svenska orkestrarna. Men den effekten verkar tydligen ha klingat av hos Malmö SymfoniOrkester.

Uruppföranden

Det stannar vid två denna säsong. Ett 20-minutersstycke av syrisk-amerikanske kompositören Kareem Roustrom (Strange Sea) och ett s k diplomverk av Hans Artursson (Spår, 14 min). Han har studerat komposition vid musikhögskolorna i Göteborg och Malmö.

Dirigenter

18 dirigenter leder orkestern under säsongen. Fyra kvinnliga, Ruth Reinhardt (GER), Tabita Berglund (NOR), Marie Jacquot (FRA) och Ewa Strusińska (POL). Chefsdirigenten Robert Trevino (USA) är igång vid fem konserter.


Beräkningarna för Näringsdeklarationerna är gjorde utifrån publicerade säsonggsprogram. Statistiken omfattar samtliga specificerade konserter med resp orkester och deras orkestermusiker (t ex i kammarmusikprogram). Ospecificerade konserter, som barn-, skol- och familjeföreställningar, är inte medtagna. Inte heller andra orkestrars gästspel eller externa musikers solokonserter.Foto: Johan Sundell

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.