Grattis, Göteborg! Stolsdynans sittvinkel på GöteborgsOperan kommer att bli ännu lite bättre.

– Det känns verkligen fint att veta att våra gamla stolar nu får ett nytt liv i 25–30 år till och att vi inte belastar miljön i onödan, säger Arne Sahlstedt, teknisk förvaltare på operan.

Istället för att köpa nytt renoveras nu de 28 år gamla stolarna i GöteborgsOperans salong. Och ingenting, inte ens en millimeter i tygets lugg, får ändras eftersom akustiken måste bli densamma.

Just nu skruvas samtliga stolar i Stora scenens salong ur golvet. De fraktas till möbelfabriken Gärsnäs på Österlen – samma fabrik som tillverkade dem 1992/1993 – till öppningen av det nya operahuset 1994. Totalt ska 1,356 stolar stoppas om och kläs om.

Komfort, siktvinkel, akustik

Kraven är tuffa för en salongsstol: publiken ska sitta bekvämt under en föreställning, siktvinkeln mot scenen ska vara god för alla, knän ska få plats – och akustiken måste vara perfekt, oavsett hur fylld salongen är olika kvällar.

– Stolarna specialritades för vårt operahus. Om en stol står tom har den samma dämpning som när en fysisk människa sitter där, så att akustiken inte varierar. Vi ändrar inte på någonting – till och med luggen i det nya röda ulltyget har exakt samma längd för att inga akustikförändringar ska ske, säger Arne Sahlstedt.

Att byta stolar är en nödvändig investering men att renovera befintliga stolar är betydligt mer kostnadseffektivt än att köpa nya. Den största vinsten är återbruket.

Skulle smittläget förändras till det bättre och GöteborgsOperan får öppna för en begränsad publik senare i vår, så kommer en tillräcklig mängd salongsstolar att vara klara och monterade.

Bilden: GöteborgsOperans salong efter att stolarna monterats ner och skickats till omklädning.Foto: Lennart Sjöberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.