I Norge finns ett särskilt jämställdhetspris som delas ut av Norsk Komponistforening; likestillingspriset har funnits sedan 2017 och är ett pris som ska ’främja jämställdhet inom det kreativa musikområdet’.

Idag tillkännages 2020 års mottagare av likestillingspriset – Hilde Synnøve Blix.

Hon får det för ”sin kreativitet och innovativa arbete för jämställdhet i akademin, särskilt inom konst och musik”. Blix (f. 1966) är professor i auditiv teori och musikdidaktik vid Musikkonservatoriet, Universitetet i Tromsø.

”Kjønn og skjønn i kunstfagene”

Blix’ forskningsintressen inkluderar inlärningsstrategier, jämställdhet inom musikområdet och konstnärlig forskning som en process. Hon har en magisterexamen i musikvetenskap från universitetet i Trondheim (1985–1991) och doktorsexamen i musikpedagogik från Norges musikkhøgskole.

Hon har lett forskningsrådets projekt ”Gender and discretion in the arts”, och 2017 fick hon jämställdhetspriset vid universitetet i Tromsø.

Tidigare pristagare

2019 Cathrine Winnes
2018 Astrid Kvalbein
2017 Borealis – en festival for eksperimentell musikk

Foto: Lars Aake Andersen


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.