Komponistforeningen i Norge har för tredje året utdelat sitt likestillingspris. Det gick till dirigenten Cathrine Winnes (bl a chefsdirigent för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker).

Hon får priset för sitt mångåriga arbete med lyfta fram jämställdhetsperspektivet i det skapande musiklivet, som dirigent och som opinionsbildare.

Redan 2013, i samband med 100-årsfirandet av kvinnors röträtt i Norge, gjorde Winnes ett omfattande forskningsarbete vid Nasjonalbiblioteket och upptäckte många ospelade verk av kvinnliga tonsättare.

Detta projekt blev sedan dokumenterat i NRKs tv-serie Hurra for jentemusikken, som också blev bakgrunden till den dokumentärserie svensk och norsk television visade 2019 – She Composes Like a Man.

Komponistforeningens jury menar att Cathrine Winnes inte bara skapat kunskap om en mer jämställd repertoar internt inom orkestrarna, utan hon har också förmåga att föra ut denna kunskap i konsertsalarna och göra den tillgänglig för en större allmänhet.

Tidigare mottagare av Komponistforeningens pris har varit musikforskaren Astrid Kvalbein (2018) och Borealis, en festival for experimentell musik.


Mer info ›


Foto: John Andresen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.