Idag skriver ledningen för Kungliga Musikaliska akademien ett öppet brev till LTU, Luleå, och dess rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.
Detta händer inte varje dag, så allvaret är inte att ta miste på:
Det är med stor oro som Kungl. Musikaliska akademien noterar att Luleå tekniska universitet har planer på att lägga ned sin ämneslärarutbildning i musik. Att utbilda kompetenta musiklärare är en av de viktigaste byggstenarna i det musikaliska ekosystemet.
Musiklärare som är kompetenta och entusiasmerande i sitt undervisningsämne, men som också i de utbildningsvetenskapliga delarna är väl förankrade i musikpedagogiska och musikdidaktiska perspektiv.
Vi har under många år glatt oss över den aktivitet och dynamik som kännetecknar musiklivet i de norra delarna av landet. Vi är rädda för att denna positiva utveckling nu hotas och vädjar till universitetsstyrelse och rektor att beakta de konsekvenser en nedläggning riskerar att förorsaka.
Brevet här undertecknat Susanne Rydén, preses, Joakim Milder, vice preses, professor Kungliga Musikhögskolan, Stefan Parkman, vice preses, professor Uppsala universitet, Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare Kungl. Musikaliska akademien.
På Musikhögskolan i Piteå utbildas musiklärare och musiker inom en rad olika områden. Här verkar också forskare inom musikpedagogik och musikalisk gestaltning.
Musikhögskolan grundades 1978 och är en vidareutveckling av musikverksamheten vid Framnäs folkhögskola. Organisatoriskt är sedan starten en del av Luleå tekniska universitet.
I samma byggnad som musikutbildningen finns också universitetets aula Studio Acusticum som är en av norra Europas modernaste konsertsalar.