Gustaf Sjökvists kammarkör under ledning av Patrik Sandin, har just utkommit med en ny cd, Loven nu Herren – andliga sånger från dåtid och nutid (skivbolag Ictus). På skivans 18 spår presenteras den andliga sångtraditionen med ett antal äldre, välkända sånger sånger och sju nykomponerade stycken.

Bland de nya kompositionerna finns Aftonbön, text av Karin Boye, musik av Anna-Karin Klockar. Nu bryter ljuset fram, har text av Joseph Halldorf och musik av Ingunn Ligaarden, liksom sången Stillhetens karta.

Lars Roos är också representerad med två stycken: Herrens bön i körbearbetning av Lennart Stripple, samt Så var du en länk, med text av Pär Lagerqvist i och körarrangemang av Sven-David Sandström.

I Guds tystnad får jag vara, har text av Jonas Jonsson och musik av Fredrik Sixten. Den gamla psalmen Kors och krona har fått ny musik av Per Ulrik Stenhammar.

Flera av dessa sånger är här inspelade för första gången. För inspelningen står den legendariske ljudingenjören Bertil Alving, som gjorde upptagningarna i Ersta kyrka, Stockholm, i januari 2020.


Gustaf Sjökvists kammarkör, med 30-talet medlemmar, är en fristående kör baserad i Stockholm, med Ersta kyrka som konsertlokal. Kören grundades 1994 av Gustav Sjökvist, som 1987–2011 var domkyrkoorganist och körledare i Storkyrkan, Stockholm. Vid Gustafs pensionering 2011 flyttade kören sin verksamhet till Ersta kyrka. Gustaf Sjökvist avled 2015.  

Patrik Sandin, körledare

Patrik Sandin är verksam som organist, sångare och dirigent. Han är sedan 2002 anställd som organist i Ersta kyrka och konstnärlig ledare för konsertverksamheten.


Som kuriosa kan nämnas att det även finns en EP-skiva (vinyl) från 1967 med titeln Loven Nu Herren, inspelad med Erstakören under ledning av Barbro Bergling.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.