Det digitala utbudet från kulturens scener finns. Utrustning finns på 37 % av vårdens boenden och dagliga verksamheter. Men tiden för vårdens personal är knapp; alla får inte hjälp när de behöver.

I en rikstäckande enkätundersökning har vård- och omsorgspersonal på särskilda boenden och dagliga verksamheter fått svara på frågor om tillgång till skärmar, bredband och förutsättningar att ta del av tekniska möjligheter, så som digitala kulturupplevelser.

Det kulturutbud som skulle kunna öka välmåendet hos äldre och personer med funktionsnedsättning, stupar inte sällan på att vård- och omsorgspersonal saknar kunskap för att ge de boende kulturupplevelser. Det visar en ny undersökning av Betaniastiftelsen

Kulturupplevelser främjar välmåendet

I undersökningen säger att 61 % av personalen de boende mår bättre av att ta del av kultur. 

Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Det skapar mycket positiva effekter som man kan mötas i och samtala kring. Däremot behöver de boende mycket hjälp för att digitala kulturupplevelser ska bli till, och på så vis blir personalen en viktig mellanhand. Många anställda uttrycker att tiden inte alltid räcker till och de kan inte alltid hjälpa till när det behövs.

Mer digital kunskap efterfrågas

Tre av tio av de anställda anser att de behöver mer utbildning för att hjälpa brukare med teknik och gemensamt kunna ta del av kulturupplevelser digitalt. 

Under våren har ett stort antal kulturaktörer, som en följd av coronapandemin, gjort det möjligt att ta del av utbudet digitalt. Men det betyder inte att kulturen blir tillgänglig för alla.

– Inom vård och omsorg krävs det mer för att en kulturupplevelse ska bli till. Vård- och omsorgspersonal behöver kunskap, ork och tid för att hjälpa brukarna att ta del, men också att ta hand om intrycken i efterhand. Dessutom behövs fler skärmar och ett bättre bredband, säger Ulrika Lind, utvecklingschef på Betaniastiftelsen.

Betaniastiftelsen driver bl a Kulturarenan.se, en portal med konst- och musikupplevelser från kulturaktörer över hela Sverige. Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online för den som inte kan ta sig till scenerna. Tjänsten fungerar även som ett verktyg för vård- och omsorgspersonal i det dagliga omvårdnadsarbetet.


Betaniastiftelsen är en idéburen stiftelse som utifrån en helhetssyn på människan verkar för att utveckla vård och omsorg utan vinstsyfte. Utifrån nationella riktlinjer, och i samverkan med andra, bedriver Betaniastiftelsen tvärprofessionell utbildning och kompetensutveckling inom profilområdena: palliativ vård och existentiellt stöd. Stiftelsen är medlem i Famna – Riksorganisationen för idéburen välfärd

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.