BBC har nu meddelat att finska Dalia Stasevska kommer att dirigera BBC Last Night of the Proms, avslutningskonserten i det som anses vara världens största klassiska musikfestival.

Till det något sensationella hör att hon gjorde sin Proms-debut så nyligen som förra året. Då dirigerade hon BBC Symphony Orchestra med Jean Sibelius, Mieczysław Weinberg och Pjotr Tjajkovskij på programmet.

Som andra kvinnliga dirigent för Last Night of The Proms (den första var Marin Alsop 2013) kommer hon att lördagen den 12 september dirigera BBC Symphony Orchestra. En orkester hon känner väl, eftersom hon sedan 2019 är dess första gästdirigent.

Dalia Stasevska är 35 år och har studerat dirigering vid Kungl Musikhögskolan, Stockholm, samt vid Sibelius-akademien i Helsingfors, där hon examinerades 2012. Från och med säsongen 2021/22 blir hon chefsdrigent för Lahti Symfoniorkester.

– Naturligtvis är jag oerhört glad att Last Night blir av i år och att vi kommer att ha två veckors levande musik i Proms-festivalen. Det kommer givetvis att bli en mycket annorlunda Last Night of the Proms jämfört med tidigare år, men jag vet att den här konserten har en fantastisk förmåga att föra människor samman, inte bara i Storbritannien utan också runt om i världen, kommenterar Dalia Stasevska.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.