Efter senaste Solistpriset-tävlingen (i januari 2020) kommer nu frågan om det handlade om jäv i nomineringarna.

Solistpriset anses som Sveriges främsta tävling för klassiska musiker och sångare, arrangerad av Kungl Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio P2 och ett antal orkestrar i landet.

En jurymedlem ska röstat på två av sina egna elever, en vars familj han dessutom har nära vänskapsband till.

Den som väcker frågan är pianisten John Nalan som kom till ”semifinal” i tävlingen. Han menar att det här är en principfråga för honom; det handlar inte om hur det gick för honom i just Solistpriset, där han inte gick till final.

En situation som bör undvikas

Det är Märta MyrstenerP1 Kulturnytt som tar upp frågan.

– Många klassiska musiktävlingar har detaljerade regler kring just lärare/elev-jäv, eftersom det lätt kan uppstå, enligt Gustav AlinkAlink-Argerich Foundation, en internationell organisation inriktad på pianotävlingar (An Independent Worldwide Information and Service Centre for Musicians and Competitions).

”Mr. Competition”, Gustav Alink

När det gäller just student – elevrelation i juryn säger han att de rekommenderar musiktävlingar att undvika sådana situationer.

Ständige sekreteraren i Kungl Musikaliska Akademien, Fredrik Wetterqvist, kommenterar kritiken:

– Jurymedlemmen lämnar in helt anonymt sina poäng på den sökande. Sedan drar man bort den högsta och den lägsta siffran. Kvar får du då ett genomsnitt.

Gustav Alink, matematiker i botten, känner väl till det här systemet:

– Det är ett väldigt enkelt sätt att tänka, om jag får lov att säga det. Speciellt om alla vet att elever till jurymedlemmar deltar, då finns det en psykologisk effekt. Det tar inte bort grundproblemet.


Bilden: Obs! ingen av personerna på bilden är anklagad för jäv. Fr v finalisten Kristina Winiarski, cello, dirigenten Tobias Ringborg, vinnaren Laura Michelin, flöjt, pianisten Pontus Carron.
Dirigenten Daniel Harding, i bakgrunden, deltog inte alls.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.