Urpremiären av tonsättaren Paula af Malmborg Wards och librettisten Kerstin Perskis nya opera – Mytomania – äger rum om exakt ett år, den 20 februari 2921, på GöteborgsOperan.

Fem sångare har fått verket skrivet just för sina röster: Kerstin Avemo, Joachim Bäckström (överst i bild), Ann-Kristin Jones, Åke Zetterström och Ingrid Tobiasson (nedre raden i bild).

– Ett dream team, säger Paula af Malmborg Ward,som träffat alla en och en innan hon började komponera hösten 2018.

– Jag har haft dem inuti huvudet länge nu, deras röster och personligheter – det smälter ju samman hos en sångare – som ju delvis är sina röster. Men det innebär inte att jag har gjort det fullständigt lent och bekvämt för dem, de kommer att få det mödosamt, säger Paula af Malmborg Ward och exemplifierar med Kerstin Avemos berömda höga koloratursopran – hon kommer att få sjunga ”lite låga grejer” också.

En stjärnkirurg som svindlare

Operan Mytomania kretsar kring en charmig och framgångsrik ”svindlare”, en gift stjärnkirurg som träffar en annan kvinna. Passionen tvingar in alla tre i ett drama där samtliga tvingas ljuga.

– Vår tid är manisk på myter. Det är som att vi alla har behov av mytomaner och av att försköna verkligheten. Få livet att ’slå ut i färg’. Vi vill gärna bli lurade, kommenterar Kerstin Perski.

Den framgångsrike svindlaren är en karaktär som fascinerar, blir till löpsedlar, böcker och dokumentärer. Och om ett år också opera.

När vi alla blir delaktiga i lögnens vackra förförelse, vem kan då vara visselblåsare och till vilket pris? Och vem vill lyssna? LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.