Det är både en utställning och en ljudinstallation – Metamorphosis, av kompositören och textilkonstnären Anna Björn. Visas på Scenkonstmuseet i Stockholm från den 21 februari t o m den 8 mars. 

Det är Anna Björns masterarbete i elektroakustisk komposition vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), och är också ett av de examensprojekt vid KMH som utvecklas i samarbete med externa organisationer och företag inom det så kallade ESAIM-projektet.

Ta larvens plats

Museibesökarna kommer att kunna uppleva larvens metamorfos, förvandlingen av larv till fjäril, genom att ta larvens plats och uppleva förvandlingen i samspel med ljud inuti handtovade kokonger.

– Jag har inspirerats av larvens metamorfos, säger Anna Björn. Under den processen får larven en ny skepnad och när den kommer ut ser den helt annorlunda ut. Fjärilen har dessutom andra funktioner än vad den hade från början.

Handtovad ull

Kokongerna som är gjorda i ull har tagit ett år att skapa. I installationerna finns det sensorer utplacerade och genom besökarens rörelse eller stillhet förändras ljudmiljön och speglar metamorfosens växlande förutsättningar.

– Eftersom jag läser komposition är det viktigt att det är ljudet som är i fokus, samt att kokongerna och ljudet är i symbios med varandra.

– Inuti kokongerna kommer ljuden att vara prasslande och brusiga eftersom larven är så liten. Utanför blir det däremot större ljud som är lite bröliga och tar mer plats, beskriver Anna Björn.

– Det är processerna och förändringen över tid som jag är fascinerad av. Larven äter sig fet för att sedan bygga sin kokong. Inuti kokongen löser larven upp sig och av samma byggstenar som larven bestod av, byggs en helt ny kropp upp. Det är den här processen som jag har komponerat och ljudsatt.


ESAIM – Etablering av självständiga arbeten som exjobb inom musik och teknik – är ett flerårigt projekt där KMH och KTH utvecklar så kallade exjobb för utbildningar inom musik. Det finansieras av Vinnova.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.