Kungliga Musikaliska akademien byggdes som ett palats i kvarteret Ladugårdsbron vid Nybroviken på 1870-talet och stod klart 1878. Arkitekt Johan Fredrik Åbom ritade Nybrokajen 11, liksom det angränsande Kjellbergska huset.

Här, i Musikaliska akademiens stora sal, hölls från 1901 de 26 första Nobelfestligheterna. Och i den här byggnaden bedrevs fram till 1940-talet landets högre musikutbildning.

141 år senare vill staten genom SFV (Statens Fastighetsverk) låta byggnaderna gå till försäljning på den öppna marknaden. Det anses inte längre ”ha tillräckligt högt kulturhistoriskt värde för att motivera ett statligt ägande …”

SFV övertog kvarteret Ladugårdsbron från fastighetsbolaget Vasakronan så sent som 2008.

Sedan 2011 kallas konserthuset Musikaliska och drivs av Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm.

Ilskna reaktioner

Det tog inte många dagar sedan försäljningsplanerna blev kända som de upprörda reaktionerna började komma.

I en nystartad Facebook-grupp › – ”för att bevara Stockholms äldsta konserthus i statens ägo, till glädje för artister och publik i många generationer” – är tongångarna inte nådiga:
– Ofattbart att sälja vårt kulturarv!
– Måste allting i Sverige privatiseras?
– Om de styrande politikerna – alldeles oavsett partifärg – har någon som helst förståelse för vad de immateriella värdena betyder för vår välfärd, borde de avstyra detta.
– Det här är sanslöst!
– Så korkat att föreslå försäljning! Så mycket historia som finns i lokalen.
– Man blir mörkrädd i denna kulturskymning!
– Vansinne att sälja ut dessa klenoder, en historielöshet utan motstycke under senare decennier.

Djupt oroande

Nu tar även Kungl Musikaliska akademiens preses Susanne Rydén bladet från munnen.

– Den unika konsertsalen vid Nybrokajen hotas av försäljning, något som kan beröva Stockholm en av dess mest anrika och tillgängliga lokaler för musik i alla dess former. Kungl. Musikaliska akademien uppmanar regeringen att tänka om och istället utnyttja tillfället till att skapa ett ”musikens hus” för alla genrer och generationer.

– Det är mycket olyckligt och djupt oroande att staten med ett sådant beslut inte tar sitt ansvar för en av innerstadens sista renodlade byggnader helt ägnad kultur och tonkonst, säger Susanne Rydén. 

– Vi tycker att staten här missar en unik möjlighet att inrätta ett ”musikens hus”, tillgängligt för alla genrer och generationer, menar Susanne Rydén. Vi har blivit kontaktade av många representanter för musiklivet som söker såväl konsertlokaler som kontorsmöjligheter och där lokalerna på Nybrokajen skulle vara den perfekta lösningen för det stora behov som så uppenbart finns.

– Det är mycket märkligt att regeringen beslutar föreslå riksdagen att SFV får inleda försäljning utan att vare sig ha gjort en konsekvensutredning eller utrett möjligheterna att skapa något nytt och bättre för kulturlivet. 

– Vi är dessutom naturligtvis mycket bekymrade över att akademiens egna lokaler på Blasieholmstorg också ingår i försäljningen. Det är inte för sent för regeringen att göra om och göra bättre!, avslutar Susanne Rydén

Namninsamling

Här finns en namninsamling, där man kan protestera och skriva under ›


I början av 1940-talet flyttade akademien till Valhallavägen och Nybrokajen 11 blev Radiosymfonikernas repetitionslokal fram till 1979 då Berwaldhallen stod klar.  

Stallet på Kjellbergska husets gård byggdes om till spelplats för folk- och världsmusik 2000.

I samma kvarter ligger det tidigare Utrikesministerhotellet. Fastigheten förvärvades av staten 1786 som bostad och representationsvåning för kanslipresidenten, senare utrikesministern. Detta är idag lokaler för Kungl Musikaliska akademien.

Arkitekten Johan Fredrik Åbom ritade bl a även Södra Teatern, Berns salonger, Stora Sällskapet i Stockholm, Stockholms nation i Uppsala, liksom residensen i Jönköping och Karlstad.





1 KOMMENTAR

  1. Sälj inte folkets musik och dans!!
    Vad är nästa steg? McDonald tar över Operan?
    Dollastore nya ägare av Dramaten?
    Skäms om ni genomför planerna!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.