Klarinettisten och världsartisten Martin Fröst har en bit kvar till sin 50-årsdag. Men redan klappar hans hjärta för återväxten och han har med några snabba drag i sitt nätverk dragit igång en stiftelse som ska ge barn och unga världen över tillgång till träblåsinstrument och bättre musikundervisning.

Martin Fröst Foundation sjösattes i ett välbesatt Stockholms Konserthus den 23 april med en välgörenhetskonsert. Med på scenen fanns Svenska Kammarorkestern, Örebro; den orkester Fröst fr o m nästa säsong är chefsdirigent för.

Två instrumentkolleger medverkade också, klarinettisterna Magnus Holmander (vinnare av Blåsmusikpriset 2019) och Sandra Ibarreche. Liksom Adolf Fredriks Flickkör.

Världens största tillverkare av blåsinstrument backar upp

En viktig sponsor för den nya stiftelsen är Buffet Crampon, världens största och ledande tillverkare av blåsinstrument, som kommer att donera instrument och bistå finansiellt. Ett symboliskt första instrument överlämnades under konserten till en representant för en kenyansk musikorganisation av Buffet Crampons vd Jérôme Perrod (bilden överst). Kenya är ett av de länder som Martin Fröst Foundation kommer att fokusera på.

Längre fram under 2019 kommer liknande promotionkonserter för stiftelsen att genomföras i Beijing, Paris och New York.

I styrelsen för Martin Fröst Foundation finns Martin Fröst, klarinettisten och professorn vid KMH Hermann Stefánsson och tidigare finansmarknadsministern Peter Norman.

I stiftelsens konstnärliga råd återfinns Yehuda Gilad, professor vid Colburn Conservatory och USC, samt klarinettisterna och pedagogerna Antonio Saiote och Keith Lipson.


Mer info, Martin Fröst Foundation ›
där du också kan vara med och göra en donation – eller direkt via Swish, 123 419 0096LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.