Hillevi Öberg, född 1897, från Ö i Borgsjö (nuvarande Ånge kommun). Inte många har hört talas om henne.

Som 18-åring ställde hon 1916 upp i en spelmanstävling i Stadshussalongen i Sundsvall – som enda kvinna. De övriga var ett 30-tal manliga spelmän, som den tidens kändisar, storpelmän från trakten vid namn som Ante Sundin och Gullik Falk m fl.

Hillevi Öberg fick tredjepris i tävlingen, med omdömen som ”imponerande stråkföring” och hon lär ha spelat sin ”glittrande polska” med ”nästan manlig kraft”.

Upptäckt av Emma Ahlberg

För ett år sedan upptäckte riksspelman Emma Ahlberg Ek (bilden överst) henne och började med nyfiken efterforskning. Hon gick igenom en notsamling efter tidningsmannen K.P. Leffler i Härnösand som vurmade för spelmanstraditioner. Emma hittade fyra polskor, till synes nedtecknade av en viss Hillevi Öberg.

– I kyrkboken stod hon som kapellmästare, så jag förstod att hon hade fortsatt med musiken, berättar Emma Ahlberg Ek.

Det visade sig att Hillevi Öberg följt med sin man till Tyskland och fortsatt sin musikutbildning där. En tid försörjde hon sig som biografmusiker i Boden – tills ljudfilmen kom i slutet på 1920-talet. Då blev hon arbetslös, som ensamstående mamma till två barn. Hon dog 1979.

Emma är utbildad inom folkmusik och klassisk violin vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på Medelpadslåtar. Hon  framträder även bland annat med Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Folk All-in Band och Lars Bygdén.

Hillevi-skivan

Nu har Emma Ahlberg Ek (fiol) med ord och ton gett Hillevis musikskatt nytt liv med albumet Hillevi (Caprice).

Med sig på skivan har hon Patrik Grundström – bas, Anna Holm Ek – bas, Anders Hällström – dragspel, Markus Räsänen – dragspel, Valter Kinbom – slagverk.

Mer om skivan ”Hillevi” ›

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.