Under 20 år fanns de nära varandra i toppen av den svenska körvärlden – tonsättaren Karin Rehnqvist och körledaren Bosse Johansson.

Hon fascinerades av de unga rösterna med sina musikaliska möjligheter. Han hade grundat och utvecklade framgångsrikt Adolf Fredriks Flickkör. Deras samarbete gav mängder av ny repertoar för de svenska körerna i allmänhet, och diskantkörerna i synnerhet.

Bosse Johansson dog plötsligt i maj 2016, knappt 73 år gammal. Sedan dess har Karin Rehnqvist grunnat på något körverk att tillägna Bosse Johanssons minne. Det blev en ytterst egen tolkning av Jag lyfter mina händer, för blandad kör.

 

Under en turné till Polen tidigare i maj uruppfördes Jag lyfter mina händer av Maria Magdalena Kammarkör under ledning av körprofessorn Mats Nilsson. Söndagen den 20 maj blir det Sverige-premiär med samma ensemble i S:ta Maria Magdalena kyrka i Stockholm.


Adolf Fredriks Flickkör med dirigenten Bosse Johansson hade ofta verk av Karin Rehnqvist i sina konsertprogram, samt gjorde många uruppföranden av hennes musik.

Till körens turné 1998 till Hongkong och Kina hade Bosse beställt något ”riktigt svenskt” av Karin: det blev I himmelen, för fyra kulande solister och kör. 2003 i Paris uruppförde kören Karins tresatsiga verk Ljus av ljus, för barnkör och symfoniorkester. 2008 uruppförande kören vid Internationella körledarsymposiet i Köpenhamn Herren är min herde. Dessutom har Adolf Fredriks Flickkör spelat in hela sviten av tonårsdikter, tonsatta av Karin: Här är jag! Var är du?

 

Bilden överst: Karin Rehnqvist och Bosse Johansson efter en sommarkonsert 2010. Foto: P-Å Byström.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.