För ett år sedan upptäckte en musikstudent vid Duke University i North Carolina, USA, att noter till en Ostersonate för piano, som tidigare tillskrivits Felix Mendelssohn, faktiskt är komponerad av systern Fanny Mendelssohn.

Tidigare har verket betraktats som förlorat, återfanns på 1900-talet, för att återigen försvinna. Via privata samlingar har det nu kommit fram.

Musikstudenten som står bakom upptäckten, Angela Mace, har kunnat konstatera att Fanny Mendelssohn Hensel komponerat genom att jämföra med Hensels handskrifter och hennes noteringar i partituret. Ostersonate kan därmed också med säkerhet dateras till 1828.

Försenad premiär

Onsdag den 8 mars (= internationella kvinnodagen) blir det försenad premiär av Fanny Hensels pianosonat i BBC Radio 3; i programmet Women in Music at the RCM (Royal College of Music). Sofya Gulyak spelar.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.