Börsnoterade AcadeMedia och S-ledda Borlänge kommun har funnit varandra. Musikgymnasieskolan Rytmus (som ingår i utbildningskoncernen AcadeMedia) etablerar sig i Dalarna och Borlänge. Utbildningen beräknas starta hösten 2017.

Förutom huvudskolan i Stockholm finns skolan också i Göteborg, Malmö, Örebro och Norrköping. Eleverna läser det högskoleförberedande estetiska programmet i fem olika inriktningar – instrument/sång, vokalmusiker, singer/songwriter, musikproduktion och estet/sam.

Utbildningen kännetecknas av ett nära samarbete med branschen med många lärare som själva är aktiva inom musik och media. Skolan bjuder även in artister, musiker, musikproducenter eller andra verksamma till gästspel och föreläsningar.

– Till utbildningen i Borlänge har vi redan knutit till oss förra frontfiguren i Mando Diao Gustaf Norén. Även andra dalaprofiler finns redan knutna till utbildningen såsom Kalle Moraeus och Mikael Nord Andersson, säger Carin Jugo Andersson, verksamhetschef Rytmus.

 

– Vi har tittat på Dalarna eftersom det är en region med utbredd musikkultur. Att valet föll på Borlänge har att göra med de specialanpassade lokalerna, säger Carin Jugo Andersson, verksamhetschef Rytmus.

Från S-ledda Borlänge kommuns sida välkomnas etableringen.

– Utbildningen kompletterar vårt befintliga gymnasieutbud och stämmer bra överrens med vår och Region Dalarnas målsättning, att bli och vara Sveriges bästa ungdomsregion. En gymnasial utbildning inom pop och rock med riksintag ökar möjligheterna dels för att fler dalaungdomar ska stanna kvar i regionen men även att fler unga flyttar hit, säger Jan Bohman ordförande i kommunstyrelsen (S).

– Kreativa och kulturella näringar är ett av Borlänges fyra profilområden. Det är en bransch med stark tillväxt i Sverige. Att Rytmus startar ett musikgymnasium i Borlänge är ett viktigt led i vår strategi för området säger Angelica Ekholm, näringslivschef på Borlänge kommun.


Rytmus startades i Stockholm 1993 och är idag Sveriges största musikgymnasium med över 1,200 elever. Rytmus är en del av AcadeMedia som är norra Europas största utbildningsföretag.

I Borlänges kommunfullmäktigeförsamling har Socialdemokraterna dubbelt så många ledamöter som Sverigedemokraterna (22 resp 11 fullmäktigeledamöter).

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.