I samband med Eric Ericson-dagen den 28 oktober i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm var det förutom musikaliska Ericson-hyllningar även presentation av utmärkelserna Årets körledare samt Årets barn- och Ungdomskörledare.
Årets körledare 2018
blev Alexander Einarsson, organist och körledare för Petri Sångare och S:t Petri ungdomskör i Malmö och kormästare vid Göteborgs Symfoniker.
Motivering:
Årets körledare arbetar på en hög konstnärlig nivå med ungdomar, amatörsångare såväl som professionella körer, hans arbetsfält spänner från gudstjänstmusik till stora symfoniska sammanhang.
Han är en hängiven sökare efter repertoar utöver den gängse och har varit upphovet till ett flertal beställningar av nyskriven musik för kör, inte sällan av kvinnliga kompositörer.
Med flera av sina körer har han vunnit internationella tävlingar och han förflyttar gärna konserter till ovanliga publika sammanhang.
Han har ett stort engagemang, är välförberedd och nyfiken och har en synnerligen god förmåga att läsa av partitur, äldre som nyskrivna, och kan därigenom låta kompositörernas intentioner tydligt lysa genom sina egna genomarbetade och känsliga tolkningar av musiken.
En framträdande del av hans gärning är hans stora intresse för lyrik och det poetiska innehållet som gör att han alltid närmar sig musiken ur textens djup och perspektiv.
Årets barn- och Ungdomskörledare
blev Margareta Raab, organist och körledare i Uppsala domkyrka. Hon leder bl a Uppsala Domkyrkas Gosskör och Uppsala Domkyrkas Flickkör.
Motivering:
Årets Barn- och Ungdomskörledare har i egenskap av körledare för välrenommerade barn- och ungdomskörer länge varit föredöme, stöd och inspiration för såväl unga sångare som för barn- och ungdomskörledare runtom i Sverige.
Hen har ett socialt engagemang som sträcker sig långt, vilket bl a visat sig i konsertproduktioner där rutinerade korister och mindre vana och ibland nyanlända sångare fått möjlighet att mötas.
Årets Barn- och Ungdomskörledare har en orädd framtoning i fråga om civilkurage och träder ofta fram i frågor som handlar om sociala orättvisor. Det är då alltid barnens och de ungas perspektiv som sätts i centrum. Många är de korister som tagit djupt intryck av sin körledares sociala engagemang, och även de har vuxit till personer som står upp för andra.
Den kanske allra mest kända delen av hens arbete är att uppmärksamma pojkars sång, inte minst i kör. Genom alla år har detta arbete varit oförtröttligt och entusiastiskt. Att svenskt gosskörsliv idag blomstrar som det gör, är till stor del hens förtjänst.