Under 2015 kom 35,369 ensamkommande ungdomar till Sverige. Nästan lika många barn kom hit med sina familjer. 70,000 unga flyktingar – ungefär hela Täbys folkmängd – som söker sin identitet i ett nytt land och som försöker förstå vad det är att leva i Sverige.
Songlines heter ett projekt som vill att ungdomar som flytt ska känna sig välkomna och få möjligheten att uttrycka sig via kultur och musik. Man samarbetar med körer, orkestrar, musikgrupper, musikskolor, organisationer och festivaler i hela landet.
Songlines stöttar också ungdomar att själva vara med och arrangera bra och viktiga aktiviteter – demokratiskt, jämlikt och internationellt.
Det är tack vare finansiering från Allmänna Arvsfonden som Songlines kunde dra igång sin verksamhet i början av 2017. Projektet ska pågå i tre år och därefter hoppas man att Songlines är en permanent verksamhet inom moderorganisationen JMS, Jeunesses Musicales Sverige.
Kultur, musik, medmänsklighet – och trygghet
De flesta ungdomar Songlines jobbar tillsammans med har tagit sig en mycket lång väg för att slippa krig och våld. Det kräver mod och styrka. Den kraften vill man ta vara på. Därför är det viktigt att lyssna på vad ungdomarna själva vill. De unga människor man hittills mött, säger att de vill prova på bra och viktiga aktiviteter, få lära känna svenska kompisar, idrotta och uttrycka sig via musik och kultur.
Eftersom många av de unga flyktingarna lider av psykisk ohälsa till följd av utdragna asylprocesser och avslag, är det viktigt att skapa trygga mötesplatser.
Genom aktiviteter och möten där ungdomarna får stöd vill Songlines skapa kontinuitet och gemenskap. Karin Holdar, som är ordförande för Songlines projektägare Jeunesses Musicales Sverige, anser att Songlines redan ger resultat:
– På några få månader har projektet Songlines genomfört aktiviteter, fester och konserter, skapat nätverk och stöttat ett stort antal unga.
Lyssna på Ameer från Syrien om hur han tänker om att få använda sig av musiken:
[arve url=”https://vimeo.com/160199699″ /]
Jeunesses Musicales Sverige har sina rötter i JMI, JM International, som startade 1945 i Bryssel och idag är det världens största, ideella organisation som arbetar med fred, ungas egenmakt och för ett inkluderande samhälle.
Sveriges Ensamkommandes förening samverkar också med Songlines. Projektet finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden. Projektet har en rad samverkansparter: RMS, Imagine Sweden/Musik Direkt, Kulturskolerådet, NBV och andra studieförbund, KulturUngdom, NKA, Ethno m fl.
Foto, överst: Helena Isaksson Baeck