Regeringen har gett bl a Kulturrådet och Konstnärsnämnden att utreda och samråda hur en sammanslagning skulle kunna göras. Allt i syfte ”att samla uppgifter inom närliggande fält och att en högre effektivitet och kvalitet inom statsförvaltningen” ska uppnås. Senast den 1 januari 2026 ska en ny organisation vara på plats.

Regeringen har bedömt att antalet myndigheter bör minska genom att ”samla uppgifter inom närliggande fält och att en högre effektivitet och kvalitet inom statsförvaltningen” därmed kan uppnås. Tio myndigheter berörs i ett första steg, bland dem alltså Kulturrådet och Konstnärsnämnden. 

Man kan fråga sig varför inte även Myndigheten för Kulturanalys (15-talet anställda i Göteborg) kunde vara med i detta försök till kulturmyndighets-effektivisering.

Olika syn på effekten och framtiden

– Det är angeläget att konstnärspolitiken står fortsatt stark och att den konstnärliga friheten värnas, säger direktören vid Konstnärsnämnden, Mika Romanus, och det konstateras också att initialt innebär en sammanslagning ökade kostnader. Även på sikt bedömer Konstnärsnämnden de ekonomiska besparingsmöjligheterna som relativt sett små.

Kulturrådet med generaldirektör, Kajsa Ravin, ser lite mer optimistiskt på en framtida sammanslagning.

Man bedömer att en sammanslagning leder till en mer robust organisation med lägre sårbarhet och högre säkerhet. En ny organisation kan bättre bidra till målgruppernas behov genom hela kedjan från enskilda konstnärer till kulturverksamheternas möten med publiken.

– Kulturrådet har en målgruppsanpassad organisation – och är därför väl riggad för att arbeta med uppgifter riktade mot konstnärer, säger man.

– För att sammanslagningen av Konstnärsnämnden och Kulturrådet ska bli bra krävs en fortsatt stark konstnärs- och kulturpolitik, säger Kajsa Ravin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.