Det har kommit ett nytt album med tidigare inspelningar med Monica Zetterlund (1937–2005). Ett urval låtar på engelska från upphittade band från studioinspelningar i Atlantis/Polar Studios.

Albumet (från Sony Music) har titeln Here’s to Life – Monica Z at Atlantis and Polar Studios, som innehåller engelska versioner av några av låtarna från skivorna Varsamt (1991), Topaz (1993) plus albumet Monica Z. Det är inspelningar av Monicas samarbeten med jazzlegendarer som Bill Evans, Thad Jones, Mel Lewis, Stan Getz, Zoot Sims, Toots Thielemans med flera. 

Producenten Peter R. Ericson berättar:

– Skivbolaget tyckte att det vore en kulturgärning att släppa ett album med de funna inspelningarna på engelska. 

En röst i eget universum

– Vi började jobba med inspelningarna. Monica kom ner till Atlantis studio i Stockholm, oftast på kvällarna. Hon sjöng så vackert och några strofer var ren magi. Hennes röst svävade som i ett eget universum. Efter det mixade jag och Atlantis chefsingenjör Janne Hansson inspelningarna. 

– På grund av olyckliga omständigheter lades banden undan och glömdes bort. Som frilansande producent gick jag vidare till nya projekt. Nästan tre decennier senare då Atlantis var på väg att byta ägare inventerades bokhyllorna i studion.
Då ringde Janne Hansson mig och sa:
– Jag hittade några band här och det står ”Monica Z English”. Jag gick ner till studion, lyssnade på alla band, och de var väldigt bra! Vi hittade nio låtar, några i olika versioner.

Efter noggrant urval och redigering kan nu slutresultatet presenteras: Here’s to Life.


Foto: Magnus Mårding

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.