Redan i augusti 2022 kunde organisten Jan Lehtola hör de första tonerna från den nya jätteorgeln i Musikhuset (Musiikkitalo) från 2011 i Helsingfors. Han blev mycket överraskad, dvs positivt överrumplad, trots att bara 20 av de 124 stämmorna hade installerats.

Kaija Saariaho. Foto: Priska Ketterer

Tonsättaren Kaija Saariaho (1952–2023) donerade redan i september 2017 en miljon euro för detta orgelprojekt *).
Slutsumman för konserthusorgeln lär hamna på 4,4 miljoner euro där 3,17 miljoner euro har investerats i orgelbygget, resterande på diverse ombyggnader i Musikhuset. Det mest iögonenfallande med orgeln är orgelpipan som reser sig 14 meter på konsertscenens bakre vägg.

En av världens största

Det blev en av världens största konserthusorglar. Konstruerad och byggd av ytterst välrenommerade österrikiska Rieger Orgelbau under åren 2020–2023; de första ljudanalyserna av konsertsalen gjorde orgelbyggarna redan 2018.

Nu är samtliga 124 stämmor i orgeln installerade, intrimmade och minutiöst kalibrerade. Allt är klart för premiärkonserten när Olivier Latry spelar på nyårsdagen 2024. Latry är försteorganist i Notre-Dame i Paris och professor i orgelspel vid konservatoriet i Paris, som även har anlitats som expert i projektgruppen för nya orgeln i Musiikkitalo; de övriga i projektet är de finska topporganisterna Jan Lehtola, Kari Jussila, Olli Porthan, Pétur Sakari, Pekka Suikkanen och Ville Urponen.

En vecka med orgelkonserter

Efter premiärkonserten den 1 januari fortsätter det med flera orgelkonserter varje dag under en veckas tid. Internationella och finska topporganister medverkar:
Nathan Laube (New York/Stuttgart), Marianne Gustafsson Burgmann (Ingå, Finland), Ville Urponen (bl a lektor i orgelspel vid Sibeliusakademien), Thomas Trotter (Birmingham), David Briggs (USA), duo-organisterna Jaana Jokimies & Irina Lampén (Kotka, Finland).

*)
Inspirerade av donationen från Saariaho tillkom flera andra finansiärer: Svenska litteratursällskapet med 500,000 euro ur sin Fredrik Pacius Minnesfond och Svenska kulturfonden med 100,000 euro. Dessutom Jane och Aatos Erkkos stiftelse (500,000 euro), Jenny och Antti Wihuri Foundation (300,000 euro), Finska kulturfonden (300,000 euro) och Pro Musica Foundation (26,000 euro).
Musikhusets huvudmän – Helsingfors stad, Undervisnings- och kulturministeriet samt Yle – satsar en halv miljon euro vardera.

Bilden överst: från september 2023. Då hade den fasta klangbottnen ännu inte installerats på höger sida av orgeln. I förgrunden det rörliga spelbordet. Saakari Röyskö.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.