I Livrustkammaren på Kungliga slottet, Stockholm, visas för första gången ett femtiotal unika dräkter gemensamt i en utställning, Teaterkungen, som öppnar den 20 oktober. Det är ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan. Det är en dräktkavalkad genom teaterkostymernas magiska värld och den gustavianska tidens kungliga teaterliv.

Under utställningsperioden anordnas även ett par musikalisk tesalonger, torsdagen den 26 oktober kl 17.00 och torsdagen den 23 november klockan 17.00. Temat för dessa kvällar är Gustaviansk opera – med musik av Georg Joseph Vogler och Joseph Martin Kraus.

Medverkande är Kristina Hansson Unander, sopran, Matilda Wahlund, mezzosopran, samt Mattias Böhm, piano.
Katarina Aronsson, dramaturg vid Kungliga Operan, kommer att göra behövliga introduktioner.


Teaterkungen är en utställning i fyra akter som tar sin början med Gustav III:s silverskimrande kröningsdräkt och berättar om 1700-talets blomstrande kungliga kulturliv; musiken, dansen, artisterna, storslagna utomhusspektakel, hovliv, och tornerspel och slutar med en kostym från Verdis opera Maskeradbalen.


Foto: Jens Mohr


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.