För första gången någonsin spelar en symfoniorkester från Ukraina i Sverige. Det är Lvivs nationella symfoniorkester som tar med sig sina ukrainska tonsättare och framför deras verk i Stockholms konserthus den 9 maj.

Som dirigent ansluter det unga stjärnskottet Yuaroslav Shemet från Polen (han är dock född i Charkiv). Han är bl a konstnärlig ledare för Silesiska filharmoniska orkestern i Katowice, musikchef vid Baltiska operan i Gdansk och förste gästdirigent för Neue Philharmonie Hamburg.

Ukrainska mästare

Den här musiken spelas:
Mykola Lysenko (1842–1912) – Uvertyr till Taras Bulba
Myroslav Skoryk (1938–2020) – Hutsul Triptych – Svit ur filmen Skuggor av glömda förfäder
Boris Lyatoshynsky (1895-1968) – Symfoni nr 3

Festivalfinal

Konserten blir finalen för European festival: Ukrainian Spring, en nära månadslång satsning på ukrainsk kultur som började den 14 april. Runt om i Stockholm uppmärksammas det bästa inom musik, teater, film, konst och litteratur från Ukraina.

Alla medverkande kommer direkt från kriget och biljettintäkterna från festivalen går till stöd för Ukraina.

Kulturinstitut i samarbete

Bakom European Festival: Ukrainian Spring står ett flertal kulturinstitutioner genom nätverket European Union National Institutes for Culture (EUNIC), i samarbete med Europeiska kommissionen och det svenska EU-ordförandeskapet, för att lyfta fram ukrainsk kultur och ge stöd till Ukrainas folk.

Orkester med anor

Lvivs nationella filharmoniska orkester är en av de äldsta symfoniorkestrarna i Ukraina. Den bildades samma år som Kungliga Filharmonikerna, 1902. Richard Strauss, Gustav Mahler, Ruggiero Leoncavallo, Kurt Masur är några dirigentprofiler som har arbetat med orkestern.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.