För första gången någonsin spelar en symfoniorkester från Ukraina i Sverige. Det är Lvivs nationella symfoniorkester som tar med sig sina ukrainska tonsättare och framför deras verk i Stockholms konserthus den 9 maj.

Som dirigent ansluter det unga stjärnskottet Yuaroslav Shemet från Polen (han är dock född i Charkiv). Han är bl a konstnärlig ledare för Silesiska filharmoniska orkestern i Katowice, musikchef vid Baltiska operan i Gdansk och förste gästdirigent för Neue Philharmonie Hamburg.

Ukrainska mästare

Den här musiken spelas:
Mykola Lysenko (1842–1912) – Uvertyr till Taras Bulba
Myroslav Skoryk (1938–2020) – Hutsul Triptych – Svit ur filmen Skuggor av glömda förfäder
Boris Lyatoshynsky (1895-1968) – Symfoni nr 3

Festivalfinal

Konserten blir finalen för European festival: Ukrainian Spring, en nära månadslång satsning på ukrainsk kultur som började den 14 april. Runt om i Stockholm uppmärksammas det bästa inom musik, teater, film, konst och litteratur från Ukraina.

Alla medverkande kommer direkt från kriget och biljettintäkterna från festivalen går till stöd för Ukraina.

Kulturinstitut i samarbete

Bakom European Festival: Ukrainian Spring står ett flertal kulturinstitutioner genom nätverket European Union National Institutes for Culture (EUNIC), i samarbete med Europeiska kommissionen och det svenska EU-ordförandeskapet, för att lyfta fram ukrainsk kultur och ge stöd till Ukrainas folk.

Orkester med anor

Lvivs nationella filharmoniska orkester är en av de äldsta symfoniorkestrarna i Ukraina. Den bildades samma år som Kungliga Filharmonikerna, 1902. Richard Strauss, Gustav Mahler, Ruggiero Leoncavallo, Kurt Masur är några dirigentprofiler som har arbetat med orkestern.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.