Det duggar tätt med uruppföranden och nya versioner när Svensk Musikvår, Kulturhuset Stadsteatern och Adolf Fredriks musikklasser ställer till med en sprakande vårkonsert: Vi är blommor – nya blomster, ny musik. Fem uruppföranden och tre nyskrivna arrangemang.

Illustration: Jenny Soep

Platsen är Hörsalen i Kulturhuset, Stockholm, och för att ge så många som möjligt tillfälle att lyssna in det senaste, ges två konsert lördagen den 6 maj – kl 15.00 och kl 17.00 (den senare utsåld).

Detta är den tredje konserten med nyskrivna verk för barn- och ungdomskör som arrangeras inom ramen för projektet Ny musik för unga röster. Projektet har initierats av Svensk Musikvår och utvecklats i samarbete med Kungl. Musikaliska akademiens initiativ Sjungande barn.

Musikelever tillsammans med proffs

Vid konserterna möts det professionella musiklivet och 180 elever i årskurs 6 vid Adolf Fredriks musikklasser. Proffsmusikerna är medlemmarna i Stockholms SaxofonkvartettMathias Karlsen Björnstad (sopransaxofon), Jörgen Pettersson (altsaxofon), Theo Hillborg (tenorsaxofon) och Linn Persson (barytonsaxofon) – samt pianisten Thomas Rudberg, André Ferrari, slagverk, och Mats Gustafsson, kontrabas.

För körinstuderingarna svarar musiklärarna vid Adolf Fredriks: Karin Alván, Elisabeth Ljunggren Kurbany, Lina Sandborgh och Fredrik Winberg.

Allt är nytt och noga utvalt

Det utlovas aktuell, angelägen, rolig och välskriven musik av Karin Rehnqvist, Mårten Jansson, Kristina Forsman, Monica Dominique, Georg Riedel, Job Ivan Tezigatwa, Ingvar Karkoff och Olov Helge.
Som det här:
Karin Rehnqvist: Jag vet att jag duger (2023) uruppförande
Kristina Forsman: Harru, harru tänkt på (2023) uruppförande
Job Ivan Tezigatwa: We’re all but love (2023) uruppförande
Monica Dominique: Natten svänger sin stjärnehatt; text: Ingrid Sjöstrand (2023) uruppförande
Mårten Jansson: Petter och hans fyra getter; text: Einar Norelius (2023) uruppförande
Georg Riedel: I Ask for Peace in Our Time; text: Claire Newman. Pianoarrangemang: Stefan Nilsson
Evert Taube: Änglamark (1971). Nyskrivet arrangemang (2023) av Ingvar Karkoff
Olle Adolphson: Det gåtfulla folket; text: Beppe Wolgers. Nyskrivet arrangemang (2023) av Ingvar Karkoff
Georg Riedel: Vi är blommor; text Barbro Lindgren (1991). Nyskrivet arrangemang (2023) av Georg Riedel/Olov Helge

– ”Ny musik för unga röster” initierades med en önskan om att bidra till vår framtida musikskatt med kvalitativ musik som skrivs speciellt för att passa den unga röstens omfång och egenskaper. Vi beställde nya kompositioner av några av våra främsta tonsättare som fick möjlighet att utveckla verken i nära samarbete med barnen och deras pedagoger, säger initiativtagaren Jörgen Pettersson, festivalledare för Svensk Musikvår.


Bilden överst: fr v Karin Rehnqvist, Mårten Jansson, Kristina Forsman, Monica Dominique
undre raden: Job Ivan Tezigatwa, Georg Riedel, Olov Helge.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.