Om du får det här priset, får du också chansen att beställa ett nytt musikverk, ett slags konstmusikens win-win.

Med priset Musikens Möjliggörare, uppmärksammar sedan 2010 FST (Föreningen Svenska Tonsättare) en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär alltså att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50,000 kronor.

Den här gången är det pigga 91-åringen Fylkingen som får utmärkelsen Musikens Möjliggörare (priset avser 2022, men tillkännages i år).

Alltid i framkanten

Prismotiveringen lyder:
– Fylkingen har under 90 år varit ett nav för experimentell musik och gränsöverskridande konst i Sverige. Här har internationella och svenska storheter inom en mängd genrer spelat och på Fylkingen har många ​av Sveriges tonsättare presenterat sina första konserter. En mötesplats för nya samarbeten och en plats att hämta inspiration. Alltid i framkanten med siktet inställt på nya musikaliska uttryck.

Uppsagda

Efter flera uppmärksammade turer mellan andra lokalhyresgäster och bolaget som äger Münchenbryggeriet (AFA Fastigheter) vid Söder Mälarstrand i Stockholm, blev Fylkingen uppsagda och finns nu i tillfälliga lokaler i Bredäng, sydvästra Stockholm.

– Det känns därför extra roligt att priset kommer just nu – som ett kvitto på den fortsatta betydelsen av vår verksamhet, säger Fylkingens vice ordförande Malte Dahlberg

En scen för experimentell musik

Internationellt kända och banbrytande Fylkingen är en medlemsdriven scen för experimentell musik och interdisciplinär konst som engagerar drygt trehundra medlemmar, företrädesvis inom musikområdet men också inom dans, performance, video- och bildkonst.

Från början, dvs redan från 1933 var Fylkingen en kammarmusikförening. Med åren har Fylkingen utvecklats till en arena för nyskapande och experimentella konstnärliga uttryck inom musik och ljudkonst, i dialog med andra konstnärliga discipliner. Den allra första konserten med elektroakustisk musik arrangerades 1952 av Fylkingen i samarbete med Sveriges Radio

​​Idag arrangerar Fylkingen årligen över hundra föreställningar som omfattar improviserad musik, modern dans, intermedia, text-ljud kompositioner, kammarmusik, bildspel, video konst, performance och installationer. Utöver detta genomför Fylkingen en rad skolföreställningar samt bedriver en pedagogisk verksamhet för barn och ungdom, ofta i samarbete med andra institutioner runt om i landet. 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.