Harlem Renaissance, eller Harlem-renässansen, kallas den blomstrande period de tio åren mellan 1919 och 1929 i Harlem, New York, som satte den svarta kulturen i USA. Författare, musiker, konstnärer och intellektuella sökte sig hit för att både arbeta och partaja. Jazzklubbarna utgjorde en stark lockelse. Det var under den här eran som artister som Duke Ellington, Billie Holiday och Josephine Baker lade grunden till sina internationella karriärer.
Uruppförande
Även Gwendolyn Bennet var en av de poeter som kom att prägla denna tid. Nu har tonsättaren Johan Hugosson inspirerats av hennes dikter och skrivit ett nytt verk till Ensemble Mare Balticum som uruppförs den 20 april på Kulturkvarteret Kristianstad.
Ensemble Mare Balticum spelar vanligtvis renässansmusik från 1500-talet på tidstrogna instrument, och har så gjort de senaste 30 åren. Men i denna konsert är utgångspunkten det nyskrivna verket Harlem Fantasy av Johan Hugosson som inspirerats av Gwendolyn Bennets texter.
Johan Hugosson är konsertpianist och kompositör som skrivit kammarmusik för bland annat Musica Vitae och Blåsarsymfonikerna.
– Jag fastnade för Gwendolyn Bennets texter när jag skulle skriva för Ensemble Mare Balticum för ett år sedan och letade efter renässansförfattare. Bennet var en stor poet under Harlem-renässansen och skrev fantastiska texter och grep mig direkt, säger Johan Hugosson.
Svit med sex satser
Verket som Hugosson skrev 2022 fick namnet ’Fantasy’ och blev utgångspunkten för en svit av dikter som fick olika musikaliska former och uttryck – Harlem Fantasy. Det är denna svit med 6 satser som nu uruppförs på Kulturkvarteret i Kristianstad 20 april.
– Jag har gjort en hel svit där alla instrument och sångare får komma till sin rätt. Från en traditionell Pavane till ett sambatåg, som jag kallar det.
Litteraturvetaren Anders Mortensen från Lund kommer att introducera och beledsaga konserten och belysa fenomenet Harlem Renaissance och sätta det i sitt sammanhang.
Ensemble Mare Balticum
Ute Goedecke
Sång, barockviolin, blockflöjt, gotisk harpa, skalmeja
Per Mattsson
Tidiga stråkinstrument (barockfiol, medeltida fiddla, rebec, lira da braccio, marintrumpet), vevlira
Fredrik Persson
Dulcian, skalmejor
Stefan Wikström
Trombon