Det blir unika ljudintryck på Tekniska museet, Stockholm den 10 och 11 februari. En ”omslutande ljudinstallation” av torskarnas parningsläten kommer att genomföras – Torskarnas musik.

Detta är möjligt tack vare ett möte mellan musiker, marinbiologer och en neuroforskare:
Per Huttner (bildkonstnär och samtidsmusiker, Stockholm) 
John Andrew Wilhite (samtidsmusiker, Oslo)
Rebekah Oomen (marinbiolog, Oslo)
Susanna Huneide Thorbjørnson (marinbiolog, Agder) 
Robert Oostenveld (neuroforskare, Nijmegen) 

Trummuskler används

När torsken samlas för att para sig om våren, så väljer de noggrant ut vilken partner som de parar sig med. Fiskarna har en avancerad parningsritual som involverar både ljud och rörelse. Ljuden skapas när hanarna slår sina ”trummuskler” mot sin simblåsa för att producera rytmer, vanligtvis medan de dansar runt honan. Vetenskapen har kunnat visa att hanar med större trummuskler får fler avkommor, vilket tyder på att detta trumspel är viktigt för att attrahera partners.

På “Centre for Coastal Research, University of Agder” på Norges sydkust studerar man hur dessa trumbeteenden varierar mellan individuella torskar, vad som gör vissa individer mer attraktiva än andra. Forskare och musiker arbetar nu tillsammans för att använda dessa ljud för att gör musik. Så på Tekniska kommer du att kunna få höra torskarnas parningsljud. Inte bara det, du kommer även att kunna höra hur deras ljud görs om till samtidsmusik samt att detta ljud rör sig i rummet som fiskarna i sin bassäng.

Påverka ljuden med egna hjärnvågor

Museets besökare är välkomna att se musiker och marinbiologer arbeta tillsammans, diskutera med dem och ta del av deras arbete – och kanske till och med prova att påverka ljuden med hjälp av elektroencefalogram (EEG) – det vill säga med egna hjärnvågor.

Projektet anordnas i samarbete med Vision Forum och stöds av Statens kulturråd, Längmanska kulturfonden och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.