RMS Titanic sjönk på sin jungfrufärd den 15 april 1912. Större fartygskatastrofer har hänt senare i historien men omkring ”det osänkbara” fartyget Titanic står fortfarande en mytisk eller magisk korona.

Förutom ett antal filmer, dokumentärer, teateruppsättningar och ett oändligt antal böcker har det även skrivits en musikal om Titanic med musik av USA-kompositören Maury Yeston. Musikalen hade premiär 23 april 1997 på Broadway där den gavs över 800 gånger och vann fem Tony Awards

Yestons musikal hade Sverigepremiär på Wermland Opera i Karlstad den 29 september och spelas fram till nyårsafton 2022. Med 22 personer i ensemblen (som gör 60 roller) samt full orkester är det en stor scensatsning som görs på den gamla teatern i Karlstad.

Ambientklassikern framförs
Gavin Bryars

Dessutom: på Alla helgons dag gör orkestern vid Werrmland Opera en särskild satsning kring Titanic genom att framföra The Sinking of the Titanic av Gavin Bryars, ett numera klassiskt verk i ambientgenren från 1990. Inte lika känt som Bryars ännu mer klassiska komposition Jesus’ Blood Never Failed Me Yet från 1971, men med liknande suggestiva uppbyggnad.

Det cirka 75 minuter långa stycket The Sinking of the Titanic kommer att framföras tillsammans med ljussättning och projicering av bilder. Den engelska psalmen Autumn kommer och går genom hela kompositionen.

Inte Närmare Gud till dig

En klassisk myt är även att fartygsorkestern spelade psalmen Närmare Gud till dig under tiden som Titanic sjönk. Men en överlevande, telegrafisten Harold Bride, minns:

– De spelade Autumn. Jag simmade så mycket jag orkade. Jag antar att jag var 50 meter från Titanic när hon med fören nedåt och aktern rakt upp i luften, sakta började sjunka… Det sätt som orkestern fortsatte att spela på, var något verkligt nobelt. Det sista jag såg av orkestern, när jag flöt ut på havet i mitt livbälte, var då den fortfarande befann sig på däck och spelade Autumn. Jag kan inte ens föreställa mig hur de klarade detta!

Bredd i musicerandet

Gavin Bryars (född 1943 i Yorkshire) är kompositör och kontrabasist. Han har varit verksam inom jazz, fri improvisation, minimalism, avantgarde och experimentell musik. Han är medlem i Collège de ’Pataphysique. Som jazzbasist blev han känd när han i början av 1960-talet arbetade med improvisatörerna Derek Bailey och Tony Oxley. Han övergav improvisationen 1966 och arbetade en tid i USA med John Cage. Därefter samarbetade han nära med kompositörer som Cornelius Cardew och John White. Han grundade musikavdelningen vid Leicester Polytechnic (senare De Montfort University), Portsmouth Sinfonia och samarbetade med Brian Eno.


Autumn
Musik av F.-H. Barthélemon, 1785 (fransk violinist och kompositör som var verksam i Irland och England).

God of mercy and compassion!
Look with pity on my pain:
Hear a mournful, broken spirit
Prostrate at Thy feet complain;
Many are my foes, and mighty;
Strength to conquer I have none;
Nothing can uphold my goings
But Thy blessed Self alone.

Saviour, look on Thy beloved;
Triumph over all my foes;
Turn to heavenly joy my mourning,
Turn to gladness all my woes;
Live or die, or work or suffer,
Let my weary soul abide,
In all changes whatsoever
Sure and steadfast by Thy side.

When temptations fierce assault me,
When my enemies I find,
Sin and guilt, and death and Satan,
All against my soul combined,
Hold me up in mighty waters,
Keep my eyes on things above,
Righteousness, divine Atonement,
Peace, and everlasting Love.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.