Ett välkommet och annorlunda inslag bland festivaler för kammarmusik är Lund Indie Chamber Festival, där arrangörerna vågar sig ut utanför de gängse repertoarverken. Första konserten för hösten blir i Universitetshusets aula i Lund den 10 september.

Tillsammans med den franska ensemblen Le Balcon har Lunds Kammarsolister satt samman ett program på temat Svenska baletten, Ballets Suédois, det experimentella danskompani som under några intensiva år på 1920-talet befann sig i det parisiska kulturlivets centrum.

Spännande fransk ensemble
Dirigenten Maxime Pascal

Le Balcon med sin konstnärlige ledare Maxime Pascal hör till samtidens mest spännande och nyskapande ensembler. Ensemblen grundades 2008 av sex studenter från Paris Conservatoire och bildar en unik ensemble av instrumentalister och sångare utbildade i olika stilar.

Festivalens inledningskonsert kommer bjuda på musik som användes i Svenska balettens omtalade föreställningar i Paris från 1920–1925 – Bergakungen av Hugo Alfvén, Within the Quota av Cole Porter och en nytolkning av Kurt AtterbergDe fåvitska jungfrurna med melodier hämtade från svenska folkmusiken.

Sopranen Jenny Daviet framför Maurice Delages mästerverk, sångcykeln Quatre poèmes hindousSuite Ballets Suédois heter ett stycke av Daniel Fjellström. La valse des dépêches av Germaine Tailleferre finns också med.

Ensemblen Le Balcon kommer också ge ett smakprov ur deras kommande operaproduktion Freitag aus Licht med musik av Karlheinz Stockhausen.

Mer kommer

Lund Indie Chamber fortsätter med festivalkonserter den 22 oktober artister som mezzosopranen Emma Sventelius, skådespelaren Stina Ekblad och dirigenten Patrik Ringborg.

Därefter följer konserter den 19 november och 10 december, med program som meddels senare.

Mer info här


Bilden: Medlemmar ur Le Balcon framför Donnerstag aus Licht av Karlheinz Stockhausen.


Indie är en förkortning av engelskans ord independent (oberoende). En benämning som uppstod under 1970-talet och kommer från Storbritannien. Indie har med tiden även kommit att likställas med en egen musikgenre, och även inspirerat till subkulturer med egna klädstilar etc.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.