Alfvéngården i Tibble, Leksand, firas Alfvéndagen den 2 juli. Extra pampigt i år, då tonsättaren Hugo Alfvéns födelseår för 150 år sedan uppmärksammas över hela Musik-Sverige.

Staern, OD, Ternhag och musikstuderande

Det blir utdelning av tonsättarpris, guldmedaljer och stipendier:

Årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris om 90,000 kr tilldelas Benjamin Staern.

Kungl. Musikaliska Akademiens Minnesmedalj i guld över Hugo Alfvén delas detta jubileumsår ut till två mottagare: Sångsällskapet Orphei Drängar och professor Gunnar Ternhag.

Elever från Musikkonservatoriet i Falun får stipendier och Ullvi Roddarlag, som varje år ror pristagare, stipendiater och medaljörer i land vid Alfvéngårdens brygga, mottar en helt ny Hedersbetygelse med diplom.

Motiveringarna

Benjamin Staern mottar årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris med motiveringen: för hans mångsidiga och infallsrika konstnärskap, som rymmer allt från ”The Threat of War” till ”Pippi lyfter hästen”. Staern tvekar inte att ta ut svängarna i sitt komponerande.

Minnesmedaljen i guld till OD följs med motiveringen ”OD har varit mitt livs härliga värmebölja” (Hugo Alfvén, 1957). Som Orphei Drängars dirigent under hela 37 år (1910-1947) skrev Alfvén ett flertal arrangemang och kompositioner specifikt för OD. Kören har sedan dess framgångsrikt turnerat såväl i Sverige som i utlandet med hans musik. Alfvén arrangerade sin manskörsmusik med utgångspunkt från orkesterns färger och klanger. OD har med stor framgång förvaltat och utvecklat detta arv.

Gunnar Ternhag, professor emeritus, ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien, förutvarande sekreterare i Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, och förutvarande ordförande i Hugo Alfvénfonden, tilldelas Hugo Alfvéns guldmedalj för sina mångåriga insatser som författare, forskare och folkbildare om Hugo Alfvén. Ternhag har genom ett flertal böcker och publikationer levandegjort Alfvén som både tonsättare, konstnär, skriftställare och brevskrivare och därmed lämnat avgörande bidrag till kunskapen om Hugo Alfvén och dennes konstnärliga gärning. 

Stipendier till musikstuderande

Fyra elever vid Musikkonservatoriet i Falun får stipendier: Adrian Hansson Bånga (fiol) mottar Hugo Alfvéns stipendium om 12,000 kr. Miriam Barchéus (komposition och slagverk), Judith Marmefelt Baniunaite (tvärflöjt) och Simon Sundström (cello) får varsitt Carin Malmlöf-Forsslings-stipendium om 10,000 kr.

Musik under dagen

Självfallet blir det mycket musik av Hugo Alfvén och Alfvéniana under prisutdelningsdagen, bland annat med dessa medverkande:
Maria Keohane, sopran
Ensemble ur OD (Orphei Drängar) tillsammans med dirigent Cecilia Rydinger
Tobias Lund, musikvetare
Melker Brodin, kohorn
Jennie Tiderman-Österberg, kulning
Alm Nils Ersson, fiol
Kungs Levi Nilsson, fiol
Per Gudmundson, fiol
Tommy Gjers, fiol


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.