Den 19 maj var det Sverigepremiär för nyskrivna kammaroperan DrömDöden, med musik av unga tonsättaren Josefine Opsahl. Men redan den 22 maj är det över, för svensk del.

DrömDöden tar upp en svår konflikt mellan Sverige och Danmark.
– En spegling mot vår tid där makt, manipulation och politik styr våra liv, nu som då, kommenterar regissören och dramaturgen Michaela Granit. För librettot står Merete Pryds Helle.

Det handlar alltså om den tid då Margrete den 1:e av Danmark har förenat Danmark, Sverige och Norge till ”Kalmarunionen” i slutet på 1300-talet.

Kammaroperan är ett unikt nordiskt konstnärligt samarbete mellan en av Danmarks mest framstående prosaister Merete Pryds Helle, den prisbelönade kompositören Josefine Opsahl och regissören och dramaturgen Michaela Granit.

Det nyskrivna allkonstverket speglar mäktiga kvinnoporträtt – deras inflytande och gärningar flätas samman i ett sinnligt samspel mellan ”ett universum av klingande mynt, sång, konsonanter och talande dialog”. 

Kammaropera för fem sångare och fyra musiker

Sångare:
Elsebeth Dreisig 
Sebastian Durán
Kristine Nowlain 
Francine Vis
Steffen Bruun

Musiker:
Josefine Opsahl, cello
Erik Danciu, violin
Erik Brodin Higgins, bas
Ying-Hsueh Chen, slagverk

Josefine Opsahl
Den nyskapande Opsahl

Den danska kompositören och cellisten Josefine Opsahl är redan vid 30 års ålder väl etablerad på den internationella scenen. Prisbelönt, senast med Leonie Sonning Music Prize‘s Talent Prize 2021.

Opsahl förenar cellospelets klassiska rötter med en befriande öppenhet för instrument, elektroakustiska klanger och genrer som bildkonst och performance. 


DrömDöden är en samproduktion mellan NordicOpera och Den Ny Opera i Danmark och hade urpremiär den 8 maj 2022 på Den Ny Opera i Esbjerg Musikhus. Sverigepremiären blev på Folkoperan den 19 maj. På Det Kgl. Teaters/Skuespilhuset i Köpenhamn framförs DrømmeDøden under 29 maj–5 juni.

Den nordiska turnén fortsätter vidare till Halmstad Opera & Vocal Festival den 19 juni och Kalmar Slott 28-29 juni.

NordicOpera är baserat i Danmark med fokus på nyskriven musikdramatik och nya berättelser som berör vår tid och människorna i Norden.


Bilden överst: Sebastian Durán och Francine Vis. Jacob Stage, fotoLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.