Länge var det tradition att en orkesterkonsert inleddes med en uvertyr, eller ouvertyr. En uvertyr (från franskans ouverture, öppning) är ett kort instrumentalt stycke, vanligen för orkester, som spelas som öppning till en konsert eller ett musikdramatiskt verk.
Men denna slags konsertöppningar verkar bli mer och mer sällsynta. Och vem skriver en uvertyr numer? Knappt någon operakompositör ägnar sig åt sådant numer.
I flera svenska konserthus har uvertyren istället ersatts av ett kortare nyskrivet verk på 6–10 minuter. Ibland har det kommit att kallas parking piece som skulle antyda att konsertbesökare anlände sent på grund av svårigheter att hitta parkeringsplats.
Att ett nyare verk får inleda konserterna är ju mer än vällovligt. Men uvertyrerna i konsertprogrammen hade ett syfte. De skulle vara välkomnande och ingång till ett mer komplext lyssnande. Ofta har uvertyrerna ett intressant musikaliskt innehåll och struktur.
Kortare verk istället
En titt in i konsertprogrammen i Stockholms konserthus den här säsongen visar att det här med uvertyrer är ett minne blott. Nu är det istället regel att konserterna inleds med ett kortare verk.
Ester Mägi: Vesper för stråkorkester – 6 min
Joseph Martin Kraus: Sinfonia per la Chiesa – 8 min
Arthur Honegger: Pastorale d’été – 7 min
Benjamin Staern: Jubilate – 8 min
Dorothy Howell: Lamia – 12 min
Ingvar Lidholm: Greetings (from an old world) – 13 min
Jean Sibelius: Rakastava – 13 min
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Ruy Blas – 8 min
Jessie Montgomery: Strum – 7 min
Ett berättande
Antonio Pappano, chefsdirigent för London Symphony Orchestra, tycker att det är tråkigt att uvertyrerna långsamt, men tydligt, försvinner.
– Uvertyrer är ofta rörande eftersom de nästan alltid är dramaturgiskt mycket intressanta, reflekterar han. De ger en symfoniorkester en chans att uttrycka sig i ett berättande.
– För att säga det på ett väldigt banalt sätt: om du ser konserten som ett slags musikfest, då är det vettigt att ha en aptitretare. Sedan kan nästa musikinslag vara lite mer krävande, något för huvudet.