Det började i oktober 2016. Frivilligt, men inte helt oprovocerat.
De stora tidningarnas kulturdelar var tömda på musikbevakning (kvar fanns endast några frilansande skribenter). Rikstinget för västerländsk konstmusik körde igång våren 2016, som uppfattade situationen på samma sätt; den ’klassiska musiken’, eller rättare sagt konstmusiken, upplevdes som marginaliserad.
En rinnande bäck
Här ville jag med iMusiken.se bidra med aktuella spaningar på det som hände på musikscenerna. Från början var inte genomslaget så stort, men med tiden med allt tydligare avtryck.
Många har kallat iMusiken.se en kulturgärning. Själv ser jag på sajten som ett uttryck för kärleken till musiken och dess utövare. Så många skickliga och begåvade musikanter och sångare behöver få synas och uppmärksammas.
Käpphästar
Givetvis har jag mina käpphästar. Såsom de svenska orkestrarnas repertoar, unga sångare och musiker, kvinnliga tonsättare, den samtida musiken samt hållbarhetsfrågor vid musikens utövande.
Det som händer på konsertscenerna – bortom Beethoven, Brahms, Bruckner och Mahler – är också föremål för iMusikens publicerande intresse.
Allt är inte gratis
Det har hunnit bli runt 1,600 inlägg om konstmusiken, folkmusiken och jazzen sedan starten i oktober 2016. Mängder av listor om hur de statliga bidragen till sångare och musiker har fördelats blir också publicerade.
iMusiken drivs helt ideellt och en del penningbidrag har kommit in från tacksamma besökare. Tack för detta!
Men – inte ens det digitala är helt gratis. Bortsett från tiden med research och skrivande, finns det en del andra kostnader med att driva en webbplats som iMusiken.
Tack!
Därför är du som läsare och besökare varmt välkommen med att ge ett bidrag. Litet eller något större, som får den här musikbäcken att porla vidare.
Swish-bidrag är mycket uppskattade; till 0708-79 65 44.
Varm musikhälsning,
Per-Åke Byström = iMusiken.se