Violinvärlden gunstling här i Skandinavien är just nu Johan Dalene, 20. Torsdagen den 26 oktober tillkännagavs att Dalene tilldelats det stora norska musikpriset Equinor Morgendagens helter. Prissumman är på 1 miljon norska kronor (cirka 961,000 svenska kronor).

Johan Dalene har sina rötter i Sandnes, Norge. Idag bor han i Norrköping.

Priser och framgångar

I slutet av mars 2019 vann Johan Dalene den stora tävlingen Carl Nielsen International Violin Competition i Odense (prissumma €12,000). I november 2019 vann han Den norske solistpris (prissumma 100,000 norska kr). I april i år fick han Sixten Gemzéus stora musikstipendium 2020 på 500,000 kronor. I oktober 2020 tilldelades han Broccmanpriset av Norrköpings Tidningar, som den yngsta mottagaren någonsin under kulturprisets 62 år.

Smittsam spelglädje

– Johan Dalene är en exceptionell violinist, som trots sin unga ålder redan har varit aktiv på de nordiska scenerna i flera år. Förutom den uppenbara violinisttalangen har han ett tydligt klangideal. Han kommunicerar tydligt till lyssnaren och spelglädjen är smittsam. Han har redan en förvånansvärt stor repertoar, men är alltid nyfiken och redo för nya utmaningar, säger Leif Ove Andsnes, juryordförande och mentor för Equinor Tomorrow’s Heroes, och själv en tidigare vinnare av talangstipendiet.

– Jag är oerhört tacksam för att få ett så generöst stipendium från Equinor. Den stora drömmen är att uppträda på världsscenerna med de ledande orkestrarna och spela in skivor för att förmedla min musik till folket. Stipendiet är ett mycket viktigt bidrag i detta internationella initiativ, säger Johan Dalene.

Redan som fyraåring började han spela fiol. Bara tre år senare debuterade han med Norrköpings symfoniorkester, där hans far är cellist. Sedan dess har den nu 20-åriga violinsten byggt upp ett imponerande CV och han har framträtt med ett antal orkestrar och världsberömda musiker.

Starkt finalfält

De andra finalisterna till Equinors musikpris var Ludvig Gudim, violin (21 år) och August Schieldrop, tuba (21 år).

Foto: Fredrik Schlyter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.