Dagarna före första advent, november 2020, går tonsättaren Ida Lundén (bilden) förbi varuhuset NK:s julskyltning. Hon fastnade för några notblad som fanns med som dekor, bland annat Gustaf Nordqvists Jul, jul, strålande jul – men kände inte igen sättningen.

Ida tar en ögonblicksbild med mobilkameran, går hem och skriver in det i Finale (notskrivningsprogram). Fram träder en helt ny, modern och strävare version av den älskade julsången, som sjungits av körer och solister hundratusentals gånger (körsättningen kom 1940).

– Kul och lite jazzigt, tycker Ida.

Nyskapande

Andra tycker att det har drag av Paul Hindemith, eller kanske Bengt Hambraeus. Men det är inte Gustaf Nordqvist som skrivit detta. Han gjorde sin komposition 1921 – utan det är någon på varuhusets dekoravdelning som mycket kreativt har fått till en egen version. Nyskapande, något som klingar så väl i pandemins höst.

Efter Ida Lundéns inlägg på Facebook blev detta, som man säger, viralt, med mängder av kommentarer, som tycket detta var hejdlöst roligt. Snabbt dök det upp en version för violintrio, en för manskörstrio och en variant för blandad kör.

Tonsättaren Benjamin Staern drog på och publicerade en orkesterversion.

Kulturnytt i Sveriges Radio berättade om denna nya Jul, jul, SVT Nyheter gjorde ett inslag och Göran Everdahl hade det med i Spanarna i P1.

Årets julsång?

NK-dekoratörens grafiska notövningar kanske har kommit för att stanna och bli en 2020 års julsång?!

– Det är ju det här som är så roligt, säger Ida Lundén till SVT Nyheter. Det är som Google Translate; man matar in något och ut kommer något helt annat.

– Här får vi någonting att samlas omkring och spela in. Jag är så glad för alla dessa versioner, säger Ida.

Foto: SVT Nyheter

Ida Lundéns ’orignalversion’:

Benjam Staerns orkesterversion:

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.